1)
Tak, 1.12 IBM pasuje do 8400. Zyskujesz transfer danych w trybie Ultra DMA 33 oraz obsługę Mount Rainier; tracisz żółtą diodę (zarówno zapis jak i odczyt sygnalizowane są zieloną diodą) oraz odczyt płyt RW z prędkością do 40x - maksymalna to 32x.
2)
O ile pamiętam, 1.04 w stosunku do 1.03 lub 1.02 dodaje prawidłowe rozpoznawanie płyt RW-Ultra Speed (16-24x) jako nieobsługiwanych przez tę nagrywarkę. Ze starszymi biosami płyty takie były rozpoznawane jako 4x i podejmowana była (nieudana) próba zapisu (komunikat: power calibration error, lub podobny). Z nowym biosem płyty takie są odrzucane od razu jako nieobsługiwane. Poza tym zapewne uzupełniono coś tam w bazie danych płyt.
1.04 zwykły i 1.12 IBM to wersje najnowsze - od prawie roku już nic nowego się nie pojawiło. Są też wersje dla OEM Dell'a i Sony, ale są one gorsze od tego IBM (nie pamiętam już, jakie są różnice - chyba nie mają UDMA 33 i/lub Mt Rainier). Próbowałem też tych od 8401/02, ale coś było niezupełnie w porządku - zupełnie już nie pamiętam co (nie zrobiłem notatek - szkoda); w każdym razie coś było na tyle nie tak, że od razu wróciłem do 1.12.
Ostatnio zmieniany przez puch : 22.10.2003 o godz. 13:24
|