W zasadzie należy ją podpiąć jako samotny master na drugim kanale, a w napędzie nie powinno być płyty. W praktyce stwierdziłem, że może być też podłączona np. jako slave, przy innym urządzeniu jako master, ale lepiej nie próbować, zwłaszcza, że ten windowsowy program LG do upgrade'u firmware'u okazuje się czasem trochę kapryśny. O ile pamiętam, ważne jest natomiast to, by napęd nie był podłączony do pierwszego kanału IDE, bo program go nie znajdzie.
Wydaje mi się, że lepiej jest wyekstrahować ze ściągniętego pliku wykonywalnego firmware w pliku *.hex, a następnie wgrać go programem MtkWinFlash.
Plik ściągany od LG to spakowany plik wykonywalny, zawierający właściwy program flashujący, firmware w pliku *.hex, jeden sterownik z rozszerzeniem *.sys i jeden *.vxd. Można to rozpakować np. Windows Commanderem.
Z rzeczywistą prędkością zapisu niestety nie jest najlepiej. Jedyną płytą, na której udało mi się uzyskać faktycznie 40x i to w powtarzalny sposób jest FujiFilm 48x lub 52x, Made in Germany (to ta sama płyta mimo innego indeksu prędkości). Z pozostałymi płytami jest gorzej - nawet jak się rozpędzi to 40x, to po pewnym czasie stwierdza zapewne, że zapis z taką prędkością nie byłby pewny, i zwalnia. Czasem udaje się 32x, ale na kiepskawych płytkach to 24x, 20x, a nawet 16x.