|
Kontrolery firmy Promise - o ile mi wiadomo - nie obsługują poprawnie wszelkich urządzeń CD/DVD - prędkość odczytu/zapisu jest ograniczona do 16x (dla CD). Do takiego kontrolera można zatem podłączać raczej tylko dyski twarde.
Ja mam na płycie głównej kontroler RAID oparty na układzie Promise - nie chciałem go wcale wykorzystać jako RAID, tylko jako dodatkowy kontroler IDE, i podłączyć napędy optyczne tak, żeby każde urządzenie było masterem na oddzielnym kanale (to chyba najlepszy sposób na "gryzienie" się urządzeń ze sobą). Niestety, o tym, że kontroler Promise kiepsko obsługuje napędy optyczne ATAPI dowiedziałem się dopiero ze stron FAQ producenta płyty głównej, oczywiście już po zakupie płuyty.
Podobno to samo dzieje się z kontrolerami HighPoint, też często integrowanymi na płytach głównych.
Natomiast na dodatkowych kartach PCI można też kupić kontrolery oparte o układy firmy znanej dawniej jako CMD, a obecnie Silicon Image (mam taki kontroler Ultra ATA 100 - nie-RAID) - i bez problemu obsługują one też napędy optyczne, jak sam to stwierdziłem.
Problem z wszystkimi chyba kontrolerami dodatkowymi jest taki, że wymagają one zainstalowania dodatkowych sterowników - w instrukcji do mojego kontrolera jest np. zastrzeżenie, że nie można zainstalować systemu operacyjnego na czystym twardym dysku, podłączonym do kontrolera - najpierw dysk trzeba podłączyć do głównego kontrolera IDE na płycie głównej, zainstalować system, zainstalować sterowniki do kontrolera dodatkowego, i potem dopiero przepiąć dysk.
Podobnie mogą być problemy z wgraniem nowego firmware'u do napędu CD podłączonego do dodatkowego kontrolera - programy flashujące po prostu go nie widzą, więc w tym celu trzeba taki napęd podłączyć jednak do głównego kontrolera w komputerze.
Poza tym jednak taki dodatkowy kontroler ma wiele zalet - można albo podłączyć więcej urządzeń, albo podłączyć każde urządzenie oddzielnie, co eliminuje problemy z ich współpracą i ogólnie przyspiesza operacje dyskowe, bo każde urządzenie obsługiwane jest niezależnie (dwa urządzenia na jednej taśmie zawsze obsługiwane są naprzemiennie).