Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.10.2003, 13:39   #156
Nulek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.09.2003
Nulek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności

W nawiązaniu do zmian zawartości EEPROM chcę poinformować, że zapisywane są w nim również informacje RPC, czyli o zarządzaniu regionami. Dziewiczy Litek nie ma wpisanego żadnego regionu. Przy pierwszym odtworzeniu filmu DVD (jeżeli jest on kodowany regionalnie) następuje wpisanie do EEPROMu informacji o regionie, z którego pochodzi płyta. Zarządzanie regionami można całkowicie wyłączyć za pomocą LtnFlash. Wówczas Litek staje się napędem RPC I, czyli region-free. Wynika z tego, że EEPROM faktycznie jest modyfikowany w trakcie pracy nagrywarki, być może również przy innych "okazjach"...

A teraz coś z innej beczki.
Z moich doświadczeń przy nagrywaniu płyt "minusowych" wynika, że Litek nie lubi tanich, niemarkowych płyt (firmware FS02). Nie udało mi się poprawnie wypalić AKOSS 1x, MMORE 1x, eProformance 1x, a Princo 4x nagrywarka nie jest nawet w stanie rozpoznać (dotyczy również firmware'u FS0B). Nie miałem natomiast najmniejszych problemów z AKOSS 4x, MMORE 2x, TDK 2x i 4x, Sony 2x i 4x, Dysan 4x, Verbatim 2x i 4x. Ciekawe, czy z nowym firmwarem sytuacja się poprawi...

Nulek
Nulek jest offline