Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.11.2003, 12:33   #4
xczarnyx
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.08.2003
xczarnyx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
1) Kable podłączone są tak jak należy. Dysk i nagrywarka na osobnym IDE jako MASTER. Próbowałem różnych kombinacji z taśmami bo myślałem, że moze jakaś uszkodzona.
2) DMA chyba jest włączone. W ustawieniach "pomocniczy kanał IDE" - "bieżący tryb transferu" - pisze "Multi-Word DMA tryb 2"
3) Sterowniki zainstalowane: Win XP SP1, pakiet VIAHyperion 4.49 itp.
4) Chodzi mi o przegrywanie z dysku. jeśli chodzi o przegrywanie w locie- z cd-rom-u to prawdę mówiąc nie wiem. Sprawdzę później.
5) A! Mam też cd-rom ASUS 40x podłączony jako SLAVE. Mysłałem, że to jego winna, więc go odłączyłem. Ale niestety to samo.... zawsze prędkosć przy sprawdzaniu nagrywania wyskakuje 40x co nie oznacza, że nie mogę nagrać z prędkością 52x (chyba, że dziadoskie nośniki) ale co do jakości nagranych tak płyt mam pewne wątpliwosci. Np; Sprawdzajac scandisc-iem w Nero na samym końcu (ostatni kwadracik) pojawia się błąd (czerwony) lub pojawia się parę żółtych.
Wracajac do tego cd-romu. Kiedy był odłączony mogłem jeszcze odłączyć nagrywarkę, tak aby bios jeszcze raz ją wykrył na nowo bo wydaję mi się, że moze przez ten cd-rom 40x to jest .... ale już sam nie wiem....
6) moze nagrywarka jest uszkodzona? Robiłem foramt, instalowałem róźne sterowniki, biosy w grywałem - szkoda gadać.
xczarnyx jest offline