Dolacze sie do tematu, bo akurat mam pewien problem (bardziej pytanie) zwiazane z ta karta. Kilka dni temu postanowilem sprobowac naprawic swoja wieze Panasonica (nie dzialalo juz w niej praktycznie nic). Nie sadzilem, ze mi sie uda, ale o dziwo tak bylo. Naprawilem zepsuty system szufladkowy, wyczyscilem laser, usunalem kurz i wszystko zaczelo pieknie dzialac. Poniewaz robilem to przy komputerze, postanowilem na probe podlaczyc wieze do komputera (oprocz glosnikow), zeby sprawdzic, jak brzmi dzwiek przestrzenny.
Tak wiec mialem podlaczone do jednego wyjscia dwie kolumny komputerowe, i wieze z rowniez dwoma kolumnami do drugiego. W opcjach karty ustawilem wyjscie na kwadro (czy cos takiego, w kazdym razie cztery kolumny). Bardzo fajnie to wszystko dzialalo. W kazdym razie stwierdzilem wtedy, ze moglbym to drugie wyjscie wykorzystac do podlaczenia na stale przedniego panelu w obudowie (do ktorego mozna miedzy innymi podlaczyc sluchawki). Tak tez zrobilem i teraz moge sobie z przodu podlaczac sluchawki, bez zagladania z tyl do obudowy.
Jest to oczywiscie bardzo wygodne, ale zaczalem miec dzisiaj watpliwosci. Skoro, kiedy podlaczone byly cztery kolumny i wyjscia ustawione na kwadro, w grach (wlaczylem Tomb Raidera na probe) mialem wyrazny dzwiek przestrzenny, to skoro nie zmienilem zadnych ustawien, komputer dalej uwaza, ze podlaczone mam cztery kolumny i czesci dzwieku w sluchawkach (czy tez na glosnikach) po prostu nie bede slyszal!
Nie wiem, czy faktycznie tak jest, ale wszystko wskazuje na to, ze tak wlasnie byc powinno. W zwiazku z tym zastanawiam sie, jak to obejsc. Wylaczyc wyjscie na kwadro i ustawic normalnie stereo? Ale czy wtedy obydwa wyjscia beda dzialaly?
Zaraz to sprawdze, ale wydaje mi sie, ze juz to robilem przy podlaczaniu komputera do telewizora i tylko jedno wyjscie audio bylo wtedy aktywne. Jak w takim razie to ustawic, zeby bylo dobrze?