Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.11.2003, 12:08   #108
marooda
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.10.2003
marooda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!
Jestem tu nowy i chciałem podzielić sie swoimi doświadczeniami:
1.CCE - nigdzie nie jest wyraźnie to napisane ale można zainstalować różne wersje CCE (sp2.50, sp2.66/67, Basic)jednocześnie i korzystać z nich w DVD2DVD-R według upodobania (wystarczy zmieniać ścieżkę dostępu)
2.Huffyuv - w "zabawie" z DVD2DVD-R nie jest do niczego potrzebny. Ba, nigdy nie będzie wykorzystywany!
wyjaśnienie: CCE na wejściu akceptuje pliki AVI z przestrzenią kolorów kodowaną w systemie RGB albo YUY2. Avisynth 2.08 (a z takiej wersji korzysta DVD2DVD-R) potrafi przetwarzać też tylko z tymi systemami kodowania kolorów i w takiej wersji otrzymuje zdekodowany strumień z wtyczki MPEGDecoder.dll czy MPEG2dec2.dll (konkretnie YUY2). Wobec powyższego żadna dodatkowa konwersja nie jest potrzebna, a dopisanie polecenia ConvertToYUY2() niczego nie zmieni (avisynth i tak je wtedy zignoruje) - to polecenie miałoby sens w pracy z Avisynth w wersji od 2.5 która pracuje tylko w systemie YV12, a tego nie trawi CCE i takie polecenie konwersji jest wtedy konieczne (myślę że jest to dodatkowy powód, że DVD2DVD-R pozostaje przy wersji 2.08, gdyż każda konwersja to strata czasu i jakości).
Tak więc huffyuv nawet jęsli byłby wykorzystywany to nic by nie polepszył, a doatkowo byłaby to strata czasu.
3. MPEG2dec2 czy MPEGDecoder ? Jakość równoważna, ale drugi jest szybki, nawet szybszy od perwszego w trybie MMX SSE (pierwszy jest zoptymalizowany dla Pentium4). Wybór jest więc prosty.
Uwaga: gdy film jest NTSC wtedy lepiej skorzystać mimo wszystko z MPEG2dec2 - MPEGDecoder ma z tym problemy
Uff ! Ale się rozpisałem ! Jakby ktoś miał wątpliwości odpowiem na forum w miarę możliwości.
Pozdro dla wszystkich forumowiczów!
marooda jest offline   Odpowiedz cytując ten post