Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.11.2003, 18:22   #3
marooda
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.10.2003
marooda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[QUOTE]fido2001 napisa***322;(a)
MPEGdecoder.dll
----------------

Na sieci, Doom9 oraz stronie NICa - tworcy MPEGDecoder.dll pojawila sie nowa wersja o numerze 2.03 alpha. Na forum Doom9 trwaja debaty o roznicach pomiedzy wersjami 1.xx a 2.xx. Ja mam dwa putanka dotyczace w/w pliku.

1. Jaka wersja jest dolaczona standardowo do DVD2DVD-R a jaka do DVD2SVCD.

2. Ktora wersja jest nabezpieczniejsza i ktora oceniaja jako najlepsza pod wzgledem jakosci - w zalozeniu ze AVIsynth jest w wersji 2.08 ( 2.5x nie uzywam )

Pozdrawiam, Rafal.
[/QUOTE

1. dla DVD2DVD-R 1.60 standardowo jest MPEGDecoder 2.02
DVD2SVCD nie używa MPEGDecoder !
2. Obie wersje MPEGDecoder można uznać jako równie bezpieczne, a główna różnica między nimi to zmieniona na nowszą biblioteka libmpeg2 (engine odpowiedzialny za właściwe dekodowanie).
A co do jakości.... No coż, sam nie miałem jeszcze czasu porównać więc nie chcę wyrokować. Fakty są jednak takie iż MPEGDecoder 2.02 generuje o 1/4 "obfitszy" strumień danych niż MPEG2dec2 i MPEG2dec3 ( a i tak jest od nich szybszy), który jest wpychany do gardła CCE.
I tutaj mam zagwozdkę: czy "obfitszy" strumień oznacza iż video jest bardziej ostre i ma więcej szczegółów? Sam tak spekuluję bo nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Na koniec dla utrudnienia: MPEGDecoder 2.03 generuje strumień wyraźnie mniejszy nawet od MPEG2Dec3 więc przyrost szybkości gwarantowany. Tylko co z tą jakością? Ciekawe, że twórca DVD2DVD-R pozostał przy wersji 2.02 z 14-01-2003, mimo, że wersja 2.03 była dostępna już 16-02-2003 - i może to jest odpowiedź.
Trzeba będzie potestować....
Aha, link do biblioteki: libmpeg2.sf.net (jakby ktoś chciał wiedzieć więcej ...).
Pozdro
marooda jest offline   Odpowiedz cytując ten post