Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.11.2003, 23:07   #1
mcx997
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.11.2003
mcx997 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Toshiba SD-M1802 nie czyta plyt z Lite-On LDW-411S

czesc wszystkim

moj problem jest nietypowy, chyba

w weekend kupilem czytnik DVD Toshiba SD-M1802 i nagrywalem u kumpla plyty DVD -R na nagrywarce DVD Lite-On LDW-411S. Problem jest tego typu iz plyty nagrane na w/w nagrywarce DVD nie sa odczytywane (Esperanza, Akoss) w ogole, a system (ME i XP) widzi je jako Audio CD Tymczasem nagrany DVD -RW Verbatima chodzi ok. Nie wiem gdzie tkwi problem. Dodam iz te same tanie nosniki Esperanzy i Akossa nagrane u innego kumpla, ktory ma nagrywarke LG -/+ x4 sa odczytywane przez system poprawnie. NIe wiem dlaczego tak sie dzieje Nadmienie tutaj iz kumpel, ktory ma nagrywarke Lite-On LDW-411S aktualizowal BIOS w swoim sprzecie, ktory ma ulatwiac sprzetowi rozpoznawanie wiekszej ilosci plyt DVD -R. Zmarnowalem 10 plyt DVD. Wszystkie, ktore nagrywalem na w/w Lite-Onie nie sa odczytywane w moim czytniku DVD Toshiby, tymczasem w nagrywarce drugiego kumpla (LG) plyty dzialaja bez problemu. Plyty nie byly robione jako wielosesyjne. Ktos pomoze ? Moze trzeba jakis BIOS do mojego czytnika ? W koncu to w miare swiezy model. A moze kumpel (ten od Lite-Ona) popelnil blad aktualizujac BIOS w swojej nagrywarce ?

UPDATE: w NERO Express 6.0.0.19, wlaczone sa opcje:

"Generic write control włączone"
i
"Tryb wysokiej zgodności z DVD (zapis conajmniej 1 GB)" - zapisalem 4 GB na DVD

czy to ma znaczenie

Nagrywalem w tym Lite-Onie Akossy x2 i Esperanze x4 i mimo tego moja Toshiba widzi te plyty jako CD Audio (1 sciezka) A tymczasem nagrana Esperanza DVD -RW x1 dziala dobrze w moim czytniku. Czy to znaczy, ze w takim razie winna jest predkosc zapisu ? Chyba nie, w koncu to nowy czytnik

Ostatnio zmieniany przez mcx997 : 05.11.2003 o godz. 01:12
mcx997 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online