Cytat:
frantyk napisa***322;(a)
1. Jaki jest waszym zdaniem najlepszy (jakość) enkoder mp3 na wav, taki żeby radził sobie z VBR (czy znajdę taki np. w Nero, bądź w innym programie, czy też musi być zewnętrzny.
a)czy jest różnica między dekodowaniem mp3 na wava w locie, a dekodowaniem "ręcznym" (różnicz jakościowa rzecz jasna?)
2.Gdzie mogę najwierniej zdekodować MPC na wav - program, czy enkoder ?
3. Z jaką maksymalną prędkością, mogę nagrać mp3/mpc na audio, by nie stracić na jakości (tak wiem... ).
4.Czy powiniennem wgrać najnowszego sprawdzonego biosa (LTR 52327s)
w celu poprawy jakości wypalnia audio ?
|
ad1. Bardzo poważany jest lame 3.91 lub 3.92.
ad2. Jeżeli w programie do nagrywania (np. Feurio) używasz zewnetrznego kodeka (np. lame)to nie ma żadnej różnicy, szczególnie kiedy program dekoduje przed przeciągnięciem do okna projektu.
ad3. Tu są różne szkoły: jedni polecają max. x8, inni połowę prędkości nagrywarki - generalnie predkość nie za wielka. Trzeba uważać tak że na indeksy prędkościowe płytek - raczej nie można próbować palić z prędkością x8 na płytkach o indeksie zaczynającym się od x16 - skutki mogą być nieciekawe. Ja palę x12-16
ad4. Zawszę jest dobrze sobie zaktualizować biosa, szczególnie gdy w przypadku Lite-On zabieg ten przebiega prawie bezboleśnie - czy zabieg ten poprawi jakość zapisu audio raczej nie sądze - zmiany w biosie dotyczą raczej bazy nośników i poprawek bugów z poprzedniej wersji (np. overburning).
PS. Co to jest audiofil? czy to ten który ma czułe i wrażliwe ucho, czy to ten który ma kupę forsy na sprzęt.?