Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.11.2003, 14:33   #4
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pawel_k
a ja w tym wypadku polece...
Procesor: Pentium4 3.06ghz z HT
Plyta glowna: no tu cos porzadnego najlepiej z wbudowanym FireWire, USB, zadne tanie marki
Ram: 2*512 ew 3*512 ddr 400mhz najlepiej CL2
k. graficzna: dobry radeon
k. muzyczna: Audigy 2
HDD: 4*80GB [koniecznie z 8mb cache] SATA w macierzy Raid
nagrywarka dvd: liteon411S
dodatkowy naped dvd
system op: windows ew dobry linux

jesli jednak to bedzie dla ciebie za duzy wydatek wtedy "przejdz" na platforme AMD (Barton+Nforce2) obetnij troche ramu wez 2 dyski zamiast 4, ATA133 zamiast SerialATA itp...
Pentium4 3.06ghz z HT jest b. dobry ale cholernie drogi dlatego bardziej opłaca się Athlon Barton, który też oferuje świetną wydajność. a jak do tego weźmiesz dobrą płytę na nForce2 to nie musisz kupować gównianego Audigy bo masz na pokładzie świetny układ audio SoundStorm z Dolby Digital 5.1 (i obsługą EAX 1/2). miałem Audigy2 i bez żalu się go pozbyłem kiedy kupiłem płytę na nForce2 - dźwięk nie jest może lepszy ale i tak jest świetny i nie ma problemów z jakich słyną karty Creativa (problemy ze sterownikami które mieszają w systemie)

poza tym nie przesadzał bym ze znaczeniem wiekości cache - 8 mb jest OK ale i na 2 Mb wszystko ładnie chodzi a różnice w szybkości wychoodzą tylko w testach RAID też jest OK ale bywają z nim problemy i łatwo stracić wszystkie dane na dyskach dlatego ja wolę wolniejsze ale pewniejsze rozwiązanie czyli ATA - chyba, że ktoś ma duże doświadczenie w tworzeniu i konfiguracji macierzy...
i rzecz ostatnia - system: z całym szacunkiem dla Linuxa ale do tworzenia multimediów na PC Windows jest znacznie bardziej praktyczny bo trudno znaleźć dobry soft do edycji video (kodowanie, authoring) na Linuxa