Cytat:
Napisany przez BD
Nie czyni? A okradanie autora czy wydawcy to czym jest twoim zdaniem? Moze to rodzaj dzialalnosci dobroczynnej? Proponuje zglosic takiego do przyszlorocznego Nobla...
Dam ci przyklad. Jest sobie dwoch gosci - obaj okradaja banki. Pierwszy wchodzi do banku z gnatem, teroryzuje personel i klientow. Pakuje force i spada. Drugi siedzi w zaciszu domowego ogniska. Laczy sie z siecia, wlamuje do banku i przelewa (kradnie) kase na swoje konto.
Analizujac oba przypadku twoich kategorii pierwszy zbir to bandyta i powinno sie go karac. A ten drugi - coz znikoma szkodliwosc czynu, pouczyc i zwolnic do domu.
Na szczescie to nie tak. Obaj popelnili to samo przestepstwo - ukradli. Obaj powinni poniesc taka sama kare za swoj czyn.
|
sorki BD, ale bredzisz. te Twoje przypowiesci to chyba pisales bedac po kilku skretach, bo ja nijak nie moge zauwazyc analogii. troche zagalopowlaes sie.
w przypadku plikow z rozrywka to jeszcze rozumiem - samo ogladanie, granie, sluchanie mozna juz uznac za osiaganie jakichs korzysci, jednak nie powiesz mi chyba, ze ktos okrada kogos odpalajac sobie photoshop'a, softimage czy may'e warte przeciez grube pieniadze. jaka oni osiagaja korzysc? najpierw udowowodnij zwiazek przyzczynowo-skutkowy, a pozniej oskarzaj. te programy nie zostaly przeznaczone do zabawy, ale do zarabiania grubych pieniedzy, dlatego tyle kosztuja. chcesz zarabiac to zainwestuj. chcesz sie pobawic - hulaj dusza. myslisz, ze dlaczego sprzedaje sie tyle kopii specjalistycznych podrecznikow do obslugi tych programow? chyba nie powiesz mi, ze sprzedaja tyle samo legalnych kopii tych programow. firmy dobrze o tym wiedza. nierzadko same wydaja te instruktazowe podreczniki. a tak przy okazji... troche to dziwne, ze ludzie, ktorzy sami maja nie calkiem legalny soft w domach, sami probuja egzekwowac to od innych. lepiej niech wezma sie za tych, ktorzy tym handluja. a cala ta afera wynikla z tego, ze jedna firma podkablowala druga. w koncu to byly chyba sieci kablowe

czyli co jak co, ale na kablowaniu to sie one znaja

.