Dyskusja: cd-cops v2.09
Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.11.2003, 13:43   #4
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez michalo
Chodzi mi dokładnie o ten słownik. :-)
dzięki za radę - wypróbuję.
Mam nagrywarkę sony CRX210E1 - mam nadzieję że ona też to potrafi.
A płytkę musze sobie kupić - bo chyba rzeczywiście zależy to od użytego nośnika.
Gdzieś czytałem, że powinien to być nosnik ze złotą warstwą laserową.
Czy płytka verbatim Pastel ma własnie taką warstwę?
A jeszcze jedno co znaczy po góra drugim uruchomieniu?
Bo miałem następująca sytuację....
Skopiowałem płytke i zainstalowałem program z kopii.
Przy pierwszym uruchomianiu cd-cops już nie chciał przyjąc kopii - więc uruchomiłem z orginału i wpisałem kod uruchamiający.
Kolejne uruchomianie już pozwalało na odpalanie z kopii ...... ale
program startował sam na dowolnie wybranym słowie a po miesiącu .....
znów sobie przypomniał o kodzie i oryginalnej płytce :-( - której ja już niestety nie miałem.
Ja też czytałem, że potrzebna jest płytka, ze złotą warstwą.

Historia bierze się stąd, że kiedyś jeden z użytkowników CloneCD napisał do nich, że przetestował wiele nośników i najlepsze według niego są dwa: Mitsui Gold oraz Kodak Gold Ultima (nie jestem pewny do końca tych nazw), a potem wszyscy jak .... to powtarzają (zostało to umieszczone w helpie do CloneCD 2.8.4.3.)

Tylko, że te płyty są nie do kupienia.

Płyta Verbatim Pastel (może być Crystal) nie ma złotej warstwy, ale działa bez zarzutu.

Najpierw przetestowałem ten słownik na CD-RW Esperanzy (24x), ponieważ słownik uruchamiał się (za 3 lub 4 razem), to uznałem, że wystarczy dobry nośnik i po sprawie.

No i rzeczywiście najczęściej uruchamia się za pierszym razem, jeżeli nie to otwieram kieszeń i próbuję jeszcze raz - niemal zawsze działa.
Dla uściślenia - mam na myśli weryfikację płyty.
Później oczywiście program działa normalnie.

Niestety co 30 dni trzeba powtarzać tę operację.

Nie polecam cofania czasu w komputerze. U mnie wtedy prosił o płytę za każdym razem. Według mnie bardzo istotny jest napęd, który czyta kopię.
U mnie udało się odczytać (za 1 lub 2 razem) na CD-ROM Asus 52x oraz na nagrywarkach Yamaha F1 i Lite-On LTR 52327s.

Pozostała jedna rzecz, kopia była robiona z obrazu ściągniętego z sieci - bez RMPS.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez para : 17.11.2003 o godz. 13:51
para jest offline