Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.11.2003, 17:18   #5
johh
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.11.2003
johh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Gajorus
W moim wypadku chodzi tylko wylacznie o dane. Czy plyta wypalona po brzegi bedzie dobrze odczytywana ?

i wlasnie! czemu wypalenie moze zalezec od konfiguracji kompa?
czemu wypalenie moze zalezec od konfiguracji kompa
jesli masz zle skonfigurowany komputer lub jest to zbyt slaba konfiguracja - wtedy moze sie zdarzyc ze jest zbyt maly transfer z hdd aby plyta mogla sie prawidlowo nagrac. Przy nagrywaniu DVD 1X transfer jest ok 1,3MB/s a w przypadku nagrywania CD 1X = 150kb/s ( 10-krotna roznica )
Jesli nagrywarka jest podpieta pod kontroler RAID - to lepiej od razu zmienic na standartowy ( w takim przypadku moze np. nie dzialac prawidlowo nagrywanie w NERO )
A co do odczytu to mysle ze duzo zalezy od sztuk. Przy nagrywaniu 4x u mnie plyta taka nagrywala sie prawidlowo i byla bezblednie odczytywana w nagrywarce , ale niestety w czytniku dvdrom juz jej nie moglem odczytac. Dopiero nagrywajac 2x osiagnalem przenoszalnosc danych - dla mnie rzecz bardzo istotna w stopniu mnie zadawalajacym. Ale u innych przy naganiu 4x nie bylo tych problemow - tak ze to musisz sobie niestety sprawdzic. Obawiam sie ze w przypadku tak smieciowatych nosnikow to jest rzecz naturalna dla kazdej nagrywarki.
johh jest offline