Dyskusja: Dvd+r Dl
Podgląd pojedynczego posta
Stary 21.11.2003, 14:45   #11
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jasne, że płyty DVD są zbyt drogie jak na polskie warunki ale nie jest tak, że wszystkie kosztują 100 zł. kupując nowość płacę zazwyczaj 50 - 70 zł czasem 80 a to już jest pewna różnica robię to na Allegro czasem w Merlinie a czasem w Australii gdzie płyty są 30-50 % tańsze. a rzeczy starsze i mniej popularne mają zazwyczaj ceny od 50 zł w dół. no i są oczywiście promocje, które warto mieć na oku.

i czas rozprawić się z paroma mitami:

1. nie jest prawdą, że piractwo jest tylko krzykiem rozpaczy biednych kinomanów i melomanów, których nie stać na filmy i muzykę. kwitnie ono też w bogatych społeczeństwach. jego popularność wynika przede wszystkim z bezkarności i łatwości z jaką można to zrobić. większość ludzi widzi jakie to jest "easy" i w zasadzie anonimowe (cięzko złapać na gorącym uczynku) i dlatego to robi...
2. divx nie powstał jako odpowiedź na drogie płyty DVD. nie chce mi się przytać historii tego kodeka ale było poprostu tak, że został on do tego wykorzystany a nie stworzony...
2. koszt wyprodukowania kasety VHS być może jest wyższy niż wytłoczenie płyty DVD ale istotne jest jakie nakłady ponosi się żeby przygotować wydanie DVD, obraz i dźwięk w wysokiej jakości. w przypadku VHS przygotowanie filmu jest tanie i proste a w przypadku DVD skomplikowane i kurewsko drogie. wiem to z doświadczeń zawodowych i jak ktoś chce dyskutować o tym z pozycji laika to ja dziękuję za taką dyskusję... możecie mi wierzyć na słowo
3. w tym momencie nie da się raczej wypuścić dobrego filmu (nowość albo klasyka) w cenie poniżej 50 zł, biorąc pod uwagę nakłady jakie się sprzedają w Polsce. sama opłata licencyjna to minimum kilkaset tyś. dolarów. starsze filmy można mieć za połowe takiej sumy ale żeby cena była niska (20-30 zł) trzeba by strzelić nakład np. 40 tyś. i to sprzedać powiedzmy w ciągu roku. jak nie, jesteś w plecy...
4. czy jak ceny spadną do przyzwoitego poziomu to większość z ludzi zacznie kupować oryginały ? wątpię... dlaczego ? patrz pkt. 1 chyba, że walka z piractwem da rezultaty i przestanie się ono opłacać, ze względu na ryzyko, skuteczne zabezpieczenia itd.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 21.11.2003 o godz. 14:51
CobraVerde jest offline