Dyskusja: ile cykli?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.11.2003, 12:32   #4
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Alez prosze bardzo ^_-

MTBF 60000/100000 jest to poprostu czas (czy tez tak zwane. "roboczo-godziny") przez jaki naped powinien dzialac bezawaryjnie, choc z drugiej strony niektorzy inperpretuja tez ten wskazniktak ze 1 na 100000 napedow padnie w okreslonym czasie. A wskaznik ten jak sadze jest pewnie usredniona wartoscia roznyych stanow (standby, nagrywanie, odczyt) bo wiadomo zliczony jest czas urzadzenia wlaczonego pod prad, a nie tego czy pali non-stop. Ale jakby nie patrzec jest to poprostu taka wartosc standardowego urzycia napedu (ze np. iles plyt dziennie sie wypali, odczyta).. i stad wartosc 8-12 lat moze byc. Sam mam ponad 5 letni czytnik (toshiby) i chodzil idelanie dopuki go niechcacy nie posulem :/

Zas co do 60 tys kopi moze troche przesadzilem, ale kto wie. Znajomy ma w firmie nagrywarke i codziennie palone sa bakupy dokumentow i projektow (na RW oczywiscie) i jakby tak policzyc wszystkie cykle nagrywania, nagrywarka ma juz ponad 10 tysiecy wypalonych plyt - wiec to calkiem niezly wynik. A co do jakosci nagranych plyt to nie wiem.. na ile wiem to nadal jest taka sama.

Wytrzymalosc napedow CD i DVD jest raczej taka sama jak sadze. Choc nawet bardziej bym stawial ze to DVD jest wytrzymalsze zwarzywszy na to ze odczyt/zapis plyt dvd duzo mniej obciaza mechanizm nagrywarki (plyty kreca sie stosunkowo bardzo wolno, w porownaniu do plytek cd-r), wiec sa mniejsze wibracje, mniejsze zurzycie silnika i innych elementow. Nie wiem zas jaka ma sie sprawa z laserem.. ale mozna zalozyc ze zywotnosc jest taka sama.

Aha.. i nie nalezy zapominac o samej konstrukcji napedu - czy jest dobra, jakich materialow urzyto, jak zostalo wszystko wykonane, w jakich warunkach pracuje (temperatury, wilgotnosc), jego urzytkowania itd. - to wiele zlozonych czynnikow, kazdy z nich wplywa na urzadzenie w jakis sposob a przeklada sie to na dlugosc zycia napedu.

Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 24.11.2003 o godz. 12:39
Martin_TP jest offline