Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.06.2002, 20:58   #1
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Użycie pamięci DDR na płycie obsługującej SDR.

Postanowiłem dokupić pamięć RAM typu SDR. Ponieważ różnica cenowa SDR/DDR jest niewielka, więc chciałbym kupić moduły DDR, aby w przyszłości wykorzystać je w nowszej płycie głównej. Niestety moja aktualna płyta główna nie obsługuje DDR. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy można podłączyć pamięci DDR do płyty głównej obsługującej tylko SDR? Może użyć przejściówki albo konwertera?
2. Jeśli moja płyta główna obsługuje pamięci (w/g specyfikacji) PC100, to czy będę mógł podłączyć do niej moduły PC133?
3. Słyszałem, że mogą być problemy w przypadku jednoczesnego podłączenia kilku modułów, jeśli są one wyrobami różnych producentów i mają różne pojemności. Czy to prawda?

Wspomniana płyta główna to GigaByte GA-6BXC (3xDIMM, max. 3x256MB, PC100), aktualnie posiadam 64MB RAM PC100.
Jak ktoś sugeruje zakup nowej płyty, to niech mi ją kupi. O pamięci RIMM nawet nie chcę słyszeć.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online