Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.11.2003, 16:31   #11
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
prawde mowiac, to nie jestem pewien, co o tym wszystkim myslec

wydaje mi sie, ze te akcje, to raczej jakies sporadyczne proby ograniczenia zjawiska nielegalnego uzywania softu - no bo przeciez trzeba jakos wypasc przed panami z unii europejskiej, jak sie nie da naprawic rzeczy naprawde waznych, to chociaz robi sie cos dla samego faktu dzialania

sadze, ze dobrym rozwiazaniem bylaby przesiadka na Linuxa, ale mimo wszystko za duzo czasu siedzielm przy windowsach (i jak sadze nie tylko ja), zeby tak z dnia na dzien zmienic system (przynajmniej o wiele wiecej czasu siedzialem na Windowsie niz na Linuxie)

---

a tak przy okazji, to mam pytanie zwiazane z legalnoscia uzywania systemu:
jakis czas temu (ok, 1-1,5 roku) znalazlem u siebie na uczelni pewnego doktora, ktory to rozprowadzal Windowsa XP pro, tzn. robil kopie kazdemu, kto sie do niego zglosil (oczywiscie kazdemu, kto jest w jakis sposob zwiazany z uczelnia, tj studenci lub pracownicy naukowi)
jak sie potem dowiedzialem, doktorek mial prawo zrobic iles kopii systemu (w zgodzie z licencja), ale te 'iles' to juz zostalo dawno przekroczone (ale te wiadomosci sa tylko zaslyszale, wiec nie wiem czy sa prawdziwe)
co prawda dostalem od niego naklejke z kodem, wpisal mnie na jakas liste i dal plytke z systemem, ale czy w razie czegos, to moge tak sie wylegitymowac przed panem, ktory przyjdzie do mnie do domu i poprosi o dowod legalnosci tego windowsa? co o tym myslicie?
cinma jest offline   Odpowiedz cytując ten post