Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.12.2003, 20:36   #48
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez GraLo
Weron / i wszyscy inni czytelnicy sorry za wprowadzanie w błąd jeśli chodzi o partycję swap to powinna ona wynosić max 128 mb. Chciałem napisać o tym że dobrze jest zrobić partycje wiekszą kiedy ma się mało ramu na pokładzie przy 56 jest to dobre wyjście. Ale będe się upirać przy tym że system fat jest złym rozwiązaniem dla linuxa. System np. ext3 z kronikowaniem jest niezastąpiony a instalowanie Linuxa na facie uważąm za bezsens.
NO tak.
Bo jesli chodzi o swap to tak jak juz napisal Patrix robi sie go tyle ile potrzebujesz.
Kiedys jak byly slabe komputery i ramu bylo malo to robilo sie 2x tyle ile bylo ramu.
Obecnie to nie ma wiekszego sensu bo majac 1Gb a tyle niektorzy maja to robienie partycji swap 2Gb bylo by calkowitym nonsensem.
Ja np mam ramu 256 a partycje swap mam ok 100Mb i maksymalnie jak sprawdzilem to mialem cos kolo 40Mb zajete
Teraz aktualnie mam zajete 9Mb swapu.
Niktorzy jak zajmuja sie jakas obrobka grafiki czy innych plikow to maja czasami nawet zajety 1GB swapu wiec wtedy robia sobie odpowiednio wieksza partycje.
Ale to mozna dopiero stwierdzic jak sie ma linuksa juz troche dluzej i wie ile sie potrzebuje.
Takze tez nie jest prawda, ze max powinna wynosic 128Mb
Co do tego fata to pierwsze w ogole slysze ze mozna instalowac na facie wiec mnie w ogole to zdziwilo.
Co prawda slyszalem, ze mozna tak zainstalowac zipslacka ale o innych dystrybucjach to nie slyszalem.
Ale to taki raczej pseudo linux .