Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.12.2003, 02:14   #15
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Więc nie będę kompresował do mp3. Wystarczy mi do wav, bo mam zamiar nagrać to na płytę audio, a nie słuchać na komputerze.
I mam pytanie: czy ktoś z was to robił? Piszecie, że da się zrobić itp., że jakieś plug-iny będą potrzebne... czy robiliście to? Jeśli tak to podajcie konkretną stronkę, bo z tego co Wy tu piszecie, to na razie nic nie łapię.
Ja to robiłem kilkadziesiąt razy za pomocą CoolEdita Pro, obecnie Adobe Audition.
Podstawy: użyj jako źródło porządnego decka, być może będzie potrzebna korekta ustawienia skosu głowicy dla uzyskania najlepszego dźwięku (czytaj: uzyskania jak najwyższych górnych częstotliwości).
Użyj wyjscia In-Out, przejściówkę do karty dźwiękowej (In-Out - mały jack) kupisz prawie wszędzie.
Jak pisali przedmówcy: nie używaj wyjścia słuchawkowego obarczonego układami korygującymi i wzmacniaczem niezbyt sprzyjającymi w prawidłowym, bezbolesnym przesyłanu dźwięku.
Podczas zgrywania/odtwarzania z magnetofonu wyłącz system Dolby, szum nośnika można wyeliminować za pomocą edytora (CE PRO/Audition) próbkując kawałek ciszy na kasacie - efekt o wiele lepszy niż elektroniczny układ dolby który najpierw podbija wyższe częstotliwości, aby nastepnie, w pewnym zakresie je uciąć.
Jezeli jesteś zainteresowany zgrywaniem za pomocą Cool Ediata vel. Audition to pisz na maila, wspólnie coś poradzimy.
paput2000 jest offline