Cytat:
Napisany przez andrzejj9
(...)A jesli o 8MB Cache'u to z tego, co sie dowiadywalem, kiedy kupowalem dysk, przydaje sie to tylko przy czestych operacjach na duzych ilosciach malych plikow. Kopiujac np 20GB w kilkutysiacach plikow mozna faktycznie zaobserwowac kilkunasto, a nawet kilkudziesiecio sekundowa roznice. Przy normalnym, codziennym uzytkowaniu komputera podobno nie ma wiekszej roznicy.(...)
|
Też tak myśle, a pozatym, aby w pełni wykorzystać szybkość dysku trzeba mieć także szybki komputer, no a ja szaleństwa nie mam.
Choć kusi to 8MB cache. Od Samsunga nie doświadcze z tego co wiem "osiemdziesiątki" z 8MB buforem. Może ten Caviar hehe...nie wpsominałem, ale mam Caviara prawie dziesięcioletniego (800 MB) i nie wiem co jest, ale działa, hehe

służy jako kieszeń, jako dysk gdzie idzie wszystko to co ściągam, pracuje na jeszcze mniejszych obrotach niz 5400, ale jakich to dokładnie nie wiem i jakoś ciągnie

.
Jak w tytule wiadomości...pytam jak sprawdzić zawczasu czy mój komputer udźwignie 80GB? Kumpel też ma podobnego kompa ode mnie, też płyta główna BX, ale mu nie wykrywa, nie pociągnie już 40GB. U mnie bez problemu wykrył i pracował z 60GB Baracudą.
Macie jakieś pomysły?
Poczytam papiery od MOBO, może coś znajde

Chyba wogóle nie byłoby większego problemu z oddaniem takiego dysku po zakupie jakby się okazało, że po prostu komputer go nie pociągnie?
Pozdrawiam!