Cytat:
|
Napisany przez latet
.....
Czy napędy DVD-RAM dobrze poradzą sobie z rippowaniem filmów na hdd (zawsze oglądam z hdd).
.....
Latet
|
Dla sprostowania w napęd tylko i wyłącznie operujący na formacie DVD-RAM to ja bym się nie pchał, ale np. w taki co oprócz DVD+-R/RW potrafi też nagrać DVD-RAM np. napędy LG, Panasonic, IOmega bo zawsze może się zdarzyć tak, że zajdzie potrzeba nagrania czegoś na płytkach DVD+-R/RW. Płytki DVD-RAM są ponoć 100 razy wytrzymalsze od płytek DVD+-RW można je nagrywać i kasować 100 tys. razy.
Nie ma problemu z odczytem i rippowaniem zwykłych tłoczonych DVD z filmami na takich napędach, ale dokładnie jak sobie z tym radzą takie napędy trzebaby poszukać testów konkretnych urządzeń, a powinno to sie odbywać z deklarowaną predkością przez producenta dla odczytu DVD (ale są wyjątki: porysowane DVD, zabezpieczenia, złośliwość rzeczy martwych itd.).
Podsumowując to ja jestem za DVD-R/RW, a z DVD+R/RW miałem juz problemy z odczytem na innych napędach. Trzeba jeszcze troche poczekać może lada chwila pojawią się DVD-R o pojemności 9,4 GB (dwustronne) ale obawiam się tylko o trwałość danych na takich płytkach, gdzyż trzeba będzie szczególnie uważać na takie płytki aby ich nie pobrudzić, nie porysować bo dane nagrane będą po obydwu stronach.
Pozdro.
El_Beton