Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.12.2003, 14:19   #5
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej,

Masz rację, też bym się nie chciał pchać w napęd wyłącznie DVD-RAM, choć niby chcę tylko dane archiwizować, ale kto wie czy sporadycznie nie będzie potrzeby wypalić czegoś dla stacjonara.

Nie wiedziałem, że są nagrywarki obsługujące wszystkie 3 standardy - czy są dużo droższe od "zwyklych" dwusystemowych (Plus i Minus)?

I jak jest w ogole to możliwe, skoro płytki DVD-RAM są na stałe w jakiś śmiesznych kasetkach? Czy w takim razie płytkę DVD-RAM w ogóle da się włożyć do normalnego czytnika DVD?

Skoro płytki DVD-RAM są 100x wytrzymalsze od DVD+-RW, to ich cena jest uzasadniona, no, ale to by oznczało, że płytki DVD+-RW są rzeczywiście cholernie mało wytrzymałe - co się potwierdza w opiniach niektórych użytkowników na tym forum.

Ale czy standard DVD-RAM nie jest mimo wszystko wymierający?
Jeśli nie, to pewnie zrobię jak radzisz, bo moje dane - dorobek wielu lat - są tego warte :-)

Ale wracając do "plusów" i "minusów"...
Coraz więcej nagrywarek obłsuguje jednocześnie i "plusy" i "minusy", więc problem wyboru standardu nie jest ważny przy zakupie sprzętu, ale potem - na jakich płytkach nagrywać? Z tego co piszecie, to raczej lepszy jest "minus". Jednak "plus" wydaje się również b. popularny, może więc ma jakieś swoje zalety?

Dwustronne płytki mnie z definicji jakoś brzydzą, bo co to niby za wielka wygoda, kosztem innych rodzajów niewygody (brak miejsca na opis, konieczność super delikatnego obchodzenia się...). Ciekawsze byłyby 2-warstwowe, no ale skoro dziś są takie problemy z trwałością danych nawet na tańszych nośnikach jednowartstwowych, to pewnie dopiero za ładnych parę lat można by zaufać swoje dane dwustronnemu nagrywaniu.

Dzięki,

latet
latet jest offline