Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.12.2003, 15:15   #5
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hej,

To nie całkiem tak, że mam sobie te marne 30 GB i koniecznie chcę to na DVD bo tak jest trendy :-)

Oczywiście doraźnie stosuję dodatkowego twardziela, ale ostatnio przeżyłem awarię dwóch twardzieli na raz (jak się okazało, przyczyny były niezależne - taki pech) i dane ocalały tylko dlatego, że były na... trzecim twardzielu.

W tej chwili mam 30 GB, ale niedługo będę miał nowego cyfraka i danych zacznie przybywać lawinowo...

Poza tym - trzeba zabezpieczyć dane przed róznymi rodzajami zagrożeń. Co mi z tego, że mam 3 twardziele, jeśli okradną mi mieszkanie do zera albo wybuchnie pożar? Dodatkową kopię mogę łatwo przechowywać na dodatkowej płytce DVD np. u kolegi czy "na działce", a jednak trzymanie twardziela poza domem to mi nie bardzo pasuje, bo po pierwsze przydaję się on w domu do częstszych back-upów i innych celów, a po drugie jest delikatny i częste wożenie go tam i spowrotem jest zagrożeniem.

Tak więc - twardziele, jak najbardziej, ale na dane jeszcze "surowe" lub w trakcie sortowania i obróbki - jednak już ostecznie uporządkowane katalogi zdjęc wyobrażam sobie raczej na nośnikach 1-krotnego zapisu i nie chciałbym aby to była cała szafa CD, a przeciez na 1 DVD mieści sie 6 CD (w przyszłosci jeszcze więcej), a to duża róznica!

Pozdrawiam,

latet
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post