Cytat:
Napisany przez esem
Jest bardzo dobrze, nic nie rób! Jak chcesz się poczuć zupełnie bezpiecznie to włącz stosowną opcję zamykania komutera przy przekroczeniu jakiejś (jaką uznasz za stosowną) temperatury.
Pomiar temperatury musi być sensowny i sensownymi narzędziami a nie jakimś (lepszym czy gorszym) softem. Dzieciakowi np. mierzy się temperaturę w dupie i stosuje korektę, w USA mierzy się w ustach i też ze stosowną korektą a unas pod pachą. A baby mierzą sobie w... i też się cieszą, że nie wpadły.
Ty wiesz, że coś mierzysz (temp procka ?), mierzysz sensorem producenta MoBo a odczytujesz jakimś softem: błąd jest + (-) 10-20deg. 8)
|
No to niby ok. Zreszta wlasnie mialem sie pytac o wiarygodnosc tego programy, bo pamietam, ze kiedys nie odczytywal mi nic, a i teraz zadnymi ustawieniami sie nie bawilem i pozwolilem mu przyjac wszystko domyslnie. A to w koncu tylko oprogramowanie, nie musi dzialac poprawnie do wszystkich modeli plyt. No w kazdym razie bede temat obserwowal i przy okazji sobie moze jakies dodatkowe chlodzenie sprawie.
Ale zalozmy nawet, ze faktycznie mam taka temperature. Zapewne wplynie to negatywnie na zywotnosc procesora. Ale czy to znaczy, ze za rok mi on padnie, czy ze powiedzmy nie wytrzyma 10 lat. Bo szczerze mowiac to nie mam zielonego pojecia, jak wytrzymalem sa te nowe procesory.