Witam wszystkich mam nagrywareczke od ok roku i od niedawna zaczęły się z nią schody. Wszystkie płytki nagrywa poprawnie ale nie do końca. U mnie wszystkie płytki odczytuje ale po nagraniu i włożeniu do odtwarzacza audio typu miniwieża i przenośny magnetofon nie znajduje płyty (no disk). Płyty nagrywam z prędkością 8x 12x 16x 24x nośniki to esperanza silver-blue, dysan x48, verbatim metal-azo i żadnej płyty nie chce czytać na żadnym odtwarzaczu jaki posiadam wyjątkiem był verbatim który został odczytany przez miniwieżę. Laser w tych odtwarzaczach był czyszczony i nic, ciekawostką jest to że płytka taka sama nagrana u mnie oczywiście nie działa a nagrana u kogoś na złość działa. Czasem też tak bywa że ścieżki mimo prędkości nagrywania x12 są nagrane do połowy płyty ok a dalej gdzieś w jej połowie zaczynają się szumy i im dalszy track tym więcej szumów.Kilka dni temu przeczyściłem laser ale nie pomogło

Ostanio uruchomiłem program cdspeed i przeprowadziłem skandisk nowo nagranej płyty (dane) z prędkością x16 a tam ponad 20% uszkodzonych sektorów. Do nagrywania używam WinOnCd 6.0 próbowałem nagrać też audio w Fueiro i nic, używam ForceASPI 1.8 ale na innych też lipa.
Komputerek to 1700XP+ na solteku drv5 nagrywarka podłączona sama na taśmie ustawiona jako master (DMA33), próbowałem różnych biosów i też nic (ciekawostka przy biosie ibm wykrywa ATA33)
Załączam skreena z CDSPEED z błędami.
Powiedzcie mi co robić czy to uszkodzona nagrywarka czy co? W sumie mam jeszcze rok gwarancji ale co im powiedzieć?