No to bierz nagrywarke DVD+/-RW, bo tutaj tez DVD-RAM na wiele sie nie zda, bo nie jest on kompatybilny az tak jakbys chcial, bo naprawde duzo napedow dvd go poprostu nie czyta. A markowe plyty DVD+/- przechowywane prawidlowo napewno dlugo wytrzymaja, a problemow z kompatybilnoscia tez nie powinno byc wielu.
A i jeszcze apropo Twojego pytania:
Cytat:
|
1. Czy trwałośc płyt DVD+-RW jest porównywalna z DVD+-R? (chodzi mi o 1-razowe nagranie na +-RW, a nie wielokrotne).
|
Nigdzie to nie zostalo sprawdzone, ale wydaje mi sie ze RW raczej moze byc bardziej wytrzymalsze, jako ze plyty w przypadku plyt R jako nosnik danych jest barwnik organiczny, zas w RW stopy metali. Zas roznice miedzy PLUS a MINUS duze nie sa, glowna roznica to rowek prowadzacy laser, w plusie adresowane sa tu konkrtne sektory na plycie, minus tego nie ma, choc w sumie czy to zaleta czy wada to nie wiem. Nagrywac wolniej zawsze sie oplaca, ale nie bez przesady. Mozna zalozyc ze nagrywa sie z polowa nominalnej predkosci nosnika - czyli plyte 4x, palimy 2x. Bo czsem przy plytach (tuch slabszych) czesto na ostatnich 300-400 MB sa problemy, i to wiaze sie w sumie z predkoscia obrotowa plyty. Co do nagrywarki polecam Pioneer A06.