Nie chce mi sie pisac calego wywodu po raz kolejny (nie tak dawno byl rowniez post o drukarkach, mozesz jeszcze poszukac), wiec krotko:
1) HP 5550 jest faktycznie rewelacyjna drukarka (sam ja mam), a i cena ostatnio byla bardzo przystepna - 370 - 390 zl, ale juz nie jest produkowana i nie mozna jej dostac. Odpowiednik teraz to cos 5150 za, mysle, porownywalna cene. Na ten model zwrocilbym Twoja uwage
2) Lexmarki sa juz tez bardzo dobre, a niektorzy uwazaja, ze to tekstu nawet lepsze. Nie wnikam, wedlug mnie teraz juz wszystkie drukarki drukuja lepiej niz dobrze.
3) Jesli chodzi o uzupelnienia to sprawa wyglada bardzo podobnie przy roznych producentach. Ogolnie mozna powiedziec, ze cena atramentu nie ma juz zadnego znaczenia, poniewaz za naprawde niewielkie pieniadze mozna kupic bardzo dobre zestawy do napelniania, nie ustepujace jakoscia oryginalnym tuszom.
4) Jesli chodzi o urzadzenie wielofunkcyjne, od razu ze skanerem, to jest jedno takie Lexmarka, za juz niecale 400 zlotych (nie przypomne sobie teraz symbolu, ale cos jak x47 czy cos takiego - ma charakterystyczna bardzo plaska gore obudowy), oraz HP (rowniez nie pamietam symbolu), ale juz za okolo 550zl. Obydwa sa bardzo dobre i warte swojej ceny.