Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.12.2003, 11:18   #11
dj_anion
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2002
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pomóżcie! TDK 440N wypala "+" a nie wypala "-" :(

Jakieś pół roku (może więcej) miałem problemy z nagrywarką Teac CDW-540. Wiele osób wówczas odpowiedziało na mój problem wysuwając różne koncepcje, co po dwutygodniowej walce wreszcie zaowocowało sukcesem! Bardzo mi wtedy pomogliście.

Obecnie mam jednak nowy problem:

Od kilku dni jestem w połowie szczęśliwym posiadaczem dwuformatowej nagrywarki DVD marki TDK o prędkości 4x zarówno dla "-", jak i "+". Dlaczego w połowie - o tym za chwilę poniżej.
Nagrywarka zamontowana została do platformy Asus P4S8X Deluxe (SiS648) z procesorem P4 2.4GHz i pamięcią Corsair 512MB DDR PC3200 CL2.
Napędy pamięci masowych podpięte są następująco:
- Primary: Toshiba DVD 16x/48x (master)
- Secondary: Teac CD-RW 52x/24x/52x (master) i ZIP100 (slave)
- Dodatkowy kanał IDE (na płycie): WD Caviar 120GB 8MB cache
- Primary (dodatkowy kontroler na PCI): TDK DVD+-RW 4x/4x
Całość pracuje pod Windows XP Home Edition Eng SP1 + dodatkowe łaty które wejdą w skład SP2.
A oto jaki jest problem.
Zakupiłem wstępnie 10 płytek DVD-R i choć w nagrywarce darmowo dołączany jest jeden krążek DVD+R nie przejąłem się zbytnio bo w końcu nagrywarka ma obsługiwać obydwa formaty.
Poczytałem na forum jak zrobić kopię bezpieczeństwa filmu DVD z użyciem DVD2DVD-R, IfoEdit-a i odpowiedniego kodeka. WSZYSTKO wykonałem dokłanie wg instrukcji. Również WSZYSTKO zakończyło się poprawnie. Tak więc uruchomiłem Nero i projekt DVD Video.
Przesunąłem wszystkie pliki wynikowe do katalogu VIDEO_TS (jak pisał autor instrukcji na forum) - tutaj zaznaczę, że katalog VIDEO_TS w projekcie w NERO był zaznaczony na czerwono - nie wiem czy tak miało być.
Gdy wszystko miałem gotowe, wypaliłem całość w prędkości x4 na płytce TDK DVD-R. Proces wypalania dotarł do 100% i wyskoczył błąd przy finalizacji. Płytka nie dała się odczytać ani w nagrywarce, ani w DVD-romie.
Zakupiłem więc po sztuce DVD-RW i DVD+RW (żeby móc je zmazać jeżeli znowu pójdzie coś nie tak). Ten sam projekt w Nero wypaliłem na DVD-RW. Wypalanie do końca przebiegło prawidłowo (również finalizacja), ale płytki znowu nie dało się odczytać ani w nagrywarce, ani w DVD-romie. Nagrywała się w prędkości x1, bo tylko taka możliwość istniała.
Włożyłem więc dla odmiany płytkę DVD+RW i powtórzyłem wypalanie przygotowanego projektu. Proces przebiegł pomyślnie łącznie z finalizacją. Spreparowaną płytę włożyłem do napędu DVD-rom, została natychmiast rozpoznana i automatycznie rozpoczęło się odtwarzanie filmu w PowerDVD. Czyli - wreszcie się udało.

Na koniec chciałem sformułować kilka pytań:
1. Czy moja konfiguracja sprzętowa może powodować problemy? - sam trochę w to wątpię, skoro proces wypalania płytki z plusem przebiegł prawidłowo, a płytki z minusem (DVD-R i DVD-RW) nie są wypalane prawidłowo. Może się jednak mylę i macie inne zdanie?
2. Czy może to być wadliwa nagrywarka? Co proponujecie jeszcze sprawdzić?
3. Czy rozmiar plików automatycznie dobierany przez program DVD2DVD-R może się nie mieścić w obszarze wypalania płyt z minusem przez tę nagrywarkę? Jeżeli tak, czy jest możliwość ten rozmiar w tym programie jakoś umniejszyć (np. o 0,1GB) ?

Jeżeli jest cokolwiek, co mogłoby bliżej nakierować forumowiczów chcących mi pomóc - pytajcie. Mój adres mail: dj_anion@o2.pl

Pozdrawiam wszystkich i góry dziękuję za wszelką pomoc!
dj_anion jest offline   Odpowiedz cytując ten post