Cytat:
|
Napisany przez CobraVerde
o ile pamiętam to tak - w module Capturing masz do wyboru różne typy zapisu materiału (AVI, MPEG) i jeżeli ten program wykrywa prawidłowo twoje VIVO to wystarczy wybrać jako format docelowy Mpeg2 i określić jego parametry....
|
Dziękuję CobraVerde za szybką (jak zwykle) reakcję.
Niestety nie do końca rozumiem, co określasz jako "moduł Capturing". Jeżeli chodzi o dostępną po zainstalowaniu Pinnnacle Studio 8 aplikację AM Capture, to tam nie można wybrać niczego. Jeżeli piszesz o zakładce "1 Capture" w uruchomionym PinStud8, to jest tam opcja Settings (na dole okna), w której w zakładce Video source mam do wyboru Capture device "nVidia WDM Video Capture (universal) oraz "DV Camcorder". Oczywiście wybieram pierwszy z nich, co powoduje, że w z kolei zakładce Capture format okna Settings nie ma możliwości wyboru MPEG (ani wybierając w Presets: Good, Better lub Best, ani Custom - dla Custom w Video settings..Compression są tylko 3 opcje dot. Intel Indeo i YUV2, a check box List all codecs jest wyszarzony).
Przy okazji pytanie bardziej generalne: używam komputera do zgrywania filmów i nagrywania jako DVD. Do tej pory używałem Ulead DVD Workshop do zgrywania jako MPEG2 (nie AVI ze względu na wielkość), masteringu i tworzenia katalogu z materiałem na DVD (VIDEO_TS), a następnie nagrywałem pliki w Nero. Działa OK, zrobiłem kilkanaście płyt. Natomiast napotkany problem dotyczy jakości MPEG2 (tego zrekodowanego na potrzeby VIDEO_TS). Niekiedy w materiale video klatki są "rozmyte", trudno dokładnie opisać, generalnie efekt pewnego rodzaju cienia ciągnącego się za ruchem; np 2 twarze itp. Efekt wizualny przy odtwarzaniu to skaczący i męczący oczy obraz. Poszukując rozwiązania próbuję użyć Pinnacle Studio. Stąd mój pierwszy post.
Generalnie - co z doświadczenia polecasz do takiego rozwiązania?
Pozdrawiam