Cytat:
Napisany przez Zeus
Witam
Mam zainstalowana opere 7.23 EN (ver. z Java)i jakos nie moge sobie ze wszystkim dac rady.
|
To moze ściągnij polską nakładke - napewno troche Ci rozjaśni.
Tutaj jest ten plik - wklejasz do katalogu opery a potem wybieraz w preferencjach polską wersje językową
Cytat:
Napisany przez Zeus
Pyt.1 Czy mozna tak ustawic zeby po kliknieciu na X opera sie nie zamykala tylko minimalizowala do Traya?
|
Nie, przynajmniej mnie nic o tym nie wiedomo.
Cytat:
Napisany przez Zeus
Pyt.2 Dlaczego jak nie mam odpalonej opery i jak klikne na linka z majla w the bat! to owszem otwiera sie opera ale nie laduje zadnej strony?? Dopiero jak klikne linka przy wlaczonej operze to stronka sie laduje.
|
Kiedyś miałem podobną sytuację ale w odwrotną strone (też używam TheBat!), tzn, kiedy nacisnąłem na adres e-mail-owy w Operze, to pojawiało sie okienko redagowania nowej wiadomości, ale w polu "Do:" było pusto. Maiłem wtedy ustawione w Operze, żeby
korzystała z innego klienta - maiła podaną ścierzkę do TheBat!-a (
Plik -> Preferencje -> Poczta). Ale jak ustawiłem TheBat!-a jako domyślnego klienta systamu i taką sama opcje wybrałem wybrałem w Operze (
Użyj domyślnego klienta systamu). to wszystko działa jak należy.
A tak na marginesie, skrót [Ctrl]+[Shift]+Click działa także w TheBat!-ie, jeżeli podczas klikania odnośnika masz przytrzymane te dwa klawisze to Opera otworzy strone w tle, nie przeszkadzając w dalszym przeglądaniu wiadomości w Nietoperzu.
Cytat:
Napisany przez Zeus
Pyt.3 Dlaczego czasem jest a czasem nie ma przycisku "odśwież" w menu??
|
Kiedy się strona ładuje to przycisk Odśwież zamienia sie na Zatrzymaj, a poza tym przycisk ten jest aktywny tylko wtedy, gdy juz był "nawiązany" jakiś kontakt z serwerem, bo jeżeli Opera nic nie wysłała, ani nic nie otrzymała to funkcja ta jest nieaktywna. Trzeba skorzystać z [Przejdź].
Z poziomu opcji Opery nie da się tego zmienić - trzeba by pokopać w plikach konfiguracyjnych, ale można ustawić domyślny język dla wyświetlanych stron na polski, wtedy Google będzie Cie witało po polsku

. (
Preferencje -> Języki - przesuwasz w tym okienku "polski" na pierwszą pozycje i od tąd, jeżeli jakaś strona będzie napisana także w polskiej wersji, to w takiej Ci sie pokaże

)
Cytat:
Napisany przez Zeus
pyt.5 czy to normalne ze na wiekszosci stron rozwijalne menu sie "chowa" pod grafike tak jak np na www.msi.com.tw ??
|
Może to druga witryna jaką widze, gdzie sie tak dzieje. Strona poprostu nie jest zoptymalizowana pod Operę - webmasterzy dali ciała

. Kiedyś sie często zdarzało, ze jakaś strona była troszke inaczej wyświetlana przez Opere niż w IE, ale z biegiem czasu staje sie ona (Opera) bardziej tolerancyjna. Bo IE to przemieli wszystko.
A tak ogólnie, to... Opera RULEZZZ