Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.12.2003, 18:34   #10
Salamander
Bywalec

Data rejestracji: 21.08.2003
Salamander w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Janush'ek
Stary... co to za marka Esperanza?
Princo, Esperanza... To to samo
Podobno jak fabryka plyt dvd TDK Verbatim (+/-) uruchamia produkcje to pierwsze 10(20) 000(?) sztuk to leci jako Esperanza, Princo ... albo Giga master.
Dopoki sie maszyna nie rozgrzeje.

Po pierwsze: Princo to tajwanska firma, ktora tloczy plyty dla roznych firm i sprzedaje nosniki pod swoja nazwa.
Po drugie: Espranza to nazwa handlowa firmy, ktora zamawia plyty w Gigastorage Co. (Taiwan) - kod nosnika GSC01
Po trzecie: Verbatim to nazwa handlowa. Nie slyszalem o fabryce Verbatima - oni zlecaja tloczenie plyt MCC, TY, Ricohowi i niestety CMC.
Po czwarte: TDK ma swoja fabryke, ale rowniez zleca tloczenie plyt Ricohowi, Ritekowi, MCC (DVD+RW)
Po piate: TDK nie sprzedawal odrzutow z tasmy jako Princo, tylko Princo w swojej tlocznie uzylo nielegalnie kodow TDK do swoich plyt, bo dzieki temu mogly sie nagrywac na nagrywarkach, ktore mialy w firmwarze kody TDK, a nie mialy Princo.
Nie powatarzaj zaslyszanych glupot, tylko poszukaj informacji w sieci - tam wszystko jest.
Co do tanich plyt, ktore sa tak chetnie kupowane przez swiezo upieczonych posiadaczy nagrywarek, to caly czas aktulane jest powiedzenie, ze o koncowym sukcesie zawsze decyduje wytrzymalosc najslabszego elementu calosci. Mozesz
miec dobra nagrywarke, ale nic ci to nie da jesli bedziesz nagrywal na najgorszych nosnikach. Stracisz kase, czas i pozostana ci tylko nerwy. Ja wychodze z zalozenia, ze bedac biednym nie stac mnie na tanie rzeczy, ktore wyrzuce po paru miesiacach lub dniach. Szkoda mi czasu poswieconego na zgrywanie archiwalych filmow, ktore strace, bo zaoszczedzilem 3 zlote na plycie. Moze dla ludzi, ktorzy kupuja nagrywane na DVD-R piraty nie jest to istotne, bo chca sobie za 20 zlotych zobaczyc film, ktory nie jest wart kolejnego senasu, ale dla kolekcjonujacego filmy chyba jest to istotne.
Na zakonczenie wszystkiego najlepszego dla piszacych i czytajacych to Forum. Duzo zdrowka, spokoju, tanszych i coraz lepszych plyt.
aleksander
Salamander jest offline