Tak jak podpowiadają koledzy...nie kupuj "lewej". Musi mieć dokumenty, karte gwarancyjną (nawet starą, ale to też dowód legalności), kartonik i wszystkie komponenty zestawu w jakim ktoś zakupił telefon.
Kupując "lewą" komórkę bez papierów i dokładnie nie wiedząc skąd ona pochodzi, możesz stanąć przed sądem

tak i to nie są żadne jaja, sam ostatnio znalazłem się na takiej rozprawie w sądzie "kolegialnym". Koleś zakupił moją komórkę od złodzieji, którzy mi ją ukradli...teraz ma lipe. Stał się posiadaczem telefonu pochodzącego z kradzieży/paserem.
Dlatego nigdy, nigdy, nigdy "lewych" telefonów, możesz się go potem szybko pozbyć bo policja również lubi sprawdzać telefony (IMEI) i stanąć przed sądem.
Dalej dowiedz się jaką telefon ma baterie. Świetnie by było w przypadku starszego telefonu (2-3 letniego) jakby miał ona zmienianą baterie. Baterie starego typu Ni-Mh mają żywotność max. 2 lata potem to już tragedia i dlatego niektórzy ludzie kupują nowe baterie i przy zakupie możesz stać się posiadaczem albo tel. z baterią działającą 1 dzień albo tel. z nową baterią już może nawet typu Li-Ion (litowo jonówka-następna generacja baterii). Moja mama właśnie kupiła sobie do Siemensa C35i Li-Ion 750 Mah firmy Top Suxess i ma teraz większą baterie niż ja w SL45i

.
Ogólnie telefon musi być sprawny i sprawiać takie wrażenie

.
P.S. Bawiłem się ostatnio Siemensem ST55 mojej ciotki z Niemiec...ale kosmos!!

Telefon bajeczka, a wygląd mnie powalił. Wszystkie bajery jak aparat itp. Ale musze przyznać że przy tych kolorowych wyświetlaczach telefony zżerają strasznie baterie

I musze jeszcze przyznać, że telefony w Niemczech kupione w salonie sieci GSM są strasznie robione pod daną sieć tzn. Menu, Grafika wejściowa-wyjściowa itp. ale nie mają sim-locka

hehe co mnie miło zaskoczyło i potestowałem sobie ten telefonik z tydzień

Moge go polecić choć klawisze troche za małe, ale joystick znaczne ułatwia prace. W sumie tego modelu nie ma jeszcze chyba dostępnego w polskich salonach GSM bo nie widziałem go jeszcze. W Niemczech to najtańszy aparat w sieci T-Mobile

hehe fajnie tam mają.
Na zdjęciu ten Siemensik, ale z polskiej strony Siemensa z całkiem innym menu niż tamten.