Mam nadzieję, że to już ostatni mój post w tej kwestii.
Mianowicie rozwiązałem najprawdopodobniej mój problem z nagrywarą. Okazał się on banalny lecz w pewnym sensie i niebanalny. Dlaczego? Otóż wyczerpując wszystkie sposoby software'owe wziąłem się za przyczyny hardware'owe i to okazało się zbawienne dla mnie.
Mianowicie jeżeli ktoś ma problemy związane z weryfikacją (fiksacją) nagrywarki niech zwróci uwagę na problemy z kompresowaniem filmów - mianowicie z błędem w bibliotece nttdll.dll. Taki błąd u mnie właśnie zaczął występować przy kompresji przy pomocy VirtualDubModa w tym samym czasie co problemy z nagrywarą. Zastanawiałem się czy wiązać to ze sobą czy nie - postawiłem na tak.
I teraz już do rzeczy. To o czym pisałem wcześniej to fakt iż wypalara na początku nagrywała kilka płytek a potem już nie - myślałe że to jakiś bufor, okazało się jednak, że nie. Nie pisałem o tym iż mam trochę podkręcony sprzęt z magistrali standardowej 133 na 200. W związku z tym grzeje sią potwornie mostek północny. Zastosowałem tam chłodzenie w postaci Zalmana
http://sirius.pl/product.php?action=info&id=5919&sid=1 + wentylek. Okazało się żę puściła jedna zapinka i radiator nie przylegał właściwie do powierzchni chipa - mostek się przegrzewał i powodował błędy.
Dodatkowo Liteona wyjąłem spomiędzy kieszeni z dyskiem a napędem DVD w obudowie i zamontowałem go na samej górze midi towera. Może mieć także na poprawność odczytu i zapisu temperatura. Gdy napęd był pomiędzy dwoma innymi nie miał gdzieodprowadzać ciepła. Co prawda na przykładzie Teaców sprawdzałem że sama obudowa nagrywary nie nagrzewa się tak bardzo - to przy nagrywaniu kilku płyt pod rząd + plus weryfikacje z prędkością w przypadku Liteona x52 robi swoje. Ponadto nie sprawdzałem organoleptycznie czy tenże Liteon bardzo się nagrzewa przy wypalaniu.
Polecę jeszcze jedną rzecz - być może ma ona związek z problemami w niektórych przypadkach. Mianowicie do płyt na nForce2 istnieją w tej chwili najnowsze stery w wersji 3.13 - oficjalne nVidii. Jest jeszce coś takiego jak sterowniki remix - zmodyfikowane przez entuzjastów celem uzyskania stabilności i wydajności. Zauważyłem że mimo kilkukrotnego ich instalowania system nie mógł zamienić biblioteki storprop.dll która jest odpowiedzialna między innymi za napędy optyczne w systemie. Wystartowałem więc system z dyskietki startowej i ręcznie podmieniłem bibliotekę systemową storprop.dll z wersją xpsp1 ileśtam na tę ze sterowników REMIX. O tej pory transfer mojego Liteona wzrósł - wartość max x53 mierzona w Nero CD Speed i wykres prędkości w tymże programie przestał być postrzępiony - cudowna gładziutka krzywizna - a wcześniej sprawdzałem i było o wiele gorzej.
Tak więc polecam poeksperymentowanie z tą biblioteką - także w przypadku MOBO na innych chipsetach - być może przyczyni się to do rozwiązania problemów w kilku przypadkach.
Ufff. Ale się napisałem....
Na koniec dodam jeszcze że po zastosowaniu tych trzech rzeczy jw. w rzadnej z wersji Nero nie pojawiają mi się już błędy - czyli to nie wina programu. Jeżeli to ważne to obecnie korzystam z forceASPI 1.7 ale pewnie w moim przypadku nie ma to nic do rzeczy.
Pozdrawiam i mam nadzieję że ktoś skorzysta z moich doświadczeń bo nic tak nie wkur!@#!@$!@a człowieka jak niestabilny sprzęt.