Cytat:
Napisany przez CobraVerde
hmm - używałem softu Uleada (VideoStudio, MediaStudio i DVDWorkshop) i moim zdaniem jakość kodowania Mpeg2 jest wyraźnie niższa niż oferują to encodery typu CCE, TMPGEnc czy ProCoder. szybkość i prostota kosztem jakości - to główna wada kombajnów typu soft Uleada.
i jak na AC3 to ustawiasz zbyt małe bitrate - rozsądne minimum to 192 Kb/s a jeszcze lepiej zrobić 224 kb/s. w końcu źródłowe audio z kamery (LPCM) ma bitrate ok. 1500 kb/s i nie warto za bardzo ciąć tego strumienia...
i jeszcze jedna kwestia: te "video 5500 bitrate" to średnia wartość czy maxymalna? kluczowym parameterm w kompresji VBR jest wartość średnia i jakbyś wybrał 5500 kb/s dla 2 godzinnego filmu, to by ci raczej na 1 płytę DVD nie wszedł...
|
Bitrate który ustawiam to 5500kb/s , ale jest to wartość kompresji zmienna.
Przy odczycie wacha się zależnie od rodzaju scen , na pewno wiesz .
Odczyt np. przez program Power DVD pokazuje od 4.10 do 5.5Mbps tak samo pokazuje stacjonarny odtwarzacz np.Panasonic. Jeśli chodzi o dźwięk to szczerze mówiąc 160kb/s nie jest tragedią, a laik nie usłyszy różnicy, kładę nacisk przeważnie na jakość obrazu. Co ciekawe naprawdę mieszczę 2-godziny filmu , ale tu jest ciekawostka!
Film musi być zrobiony w dwóch odcinkach po około 1-godzinie , w jednym odcinku 2-godzinnym całość przekracza grubo ponad 5GB. Taki bitrate udaje mi się ustawić tylko w MEDIA STUDIO 7 , w innych progamach nie mogę przekroczyć 5000kb/s dla 2-godzin filmu.