Cytat:
Napisany przez eloise
przepraszam, że się wtrącam ale
ja nie zapomniałem jak stałem w kolejce po chleb, po mięso z matką jeździłem do większych miast, przed świętami w sklepie zapisywałem się na listę, ojciec żeby kupić regał stał po nocach w obcym mieście, ale ojciec robił na zakładzie i miał stałą pensję, szło z niej wyżyć !!!; do Pewexu chodziłem z uwielbieniem i żalem jednocześnie (ładnie wyglądał tyle wszystkiego było ale nie miałem pieniędzy, tych zielonych banknotów)
a dziś nie stoję w kolejce, wybieram w czym chcę w 5 różnych sklepach bo mam w kieszeni 3 zł na obiad !!! i szukam czegoś najtańszego, dziś nie stać mnie na rarytasy, więc te cudowne dla Ciebie Supermarkety są dla mnie nadal takimi Pewexami, mogę oglądać co chcę bo z kupnem to raczej słabo
|
a czy w tamtych czasach stac bylo ciebie lub twoich rodziców na rarytasy? tez pewnie biegales w starych sztruksach lub teksasach, bo na prawdziwe jeansy z pewexu nie bylo cie stac. chyba ze miales to szczescie i nalezales do tych szczesliwcow.......
dzis jest inaczej. te produkty, ktore w tamtych czasach uwazane byly na luksus sa ogólnie dostepne,dlatego tak mowicie ze tez was nienstac na jakies extra rzeczy.
zajadasz sie dzisiaj pomaraczami czy bananami? a wtedy ?? w telewizji gloszono w pazdzierniku, ze wyplynal juz statek do polski z tym luksusem(czyt. babanami i pomaranczami). potem stales w kolejce 2 dni zeby kupic kilogram. a dzisaij idziesz na targowisko i kupujesz praktycznie bez kolejki za 3 zł z kilogram, i ludzie az sie prosza zebys kupil.
ZDECYDOANIE WOLE TAKI SYSTEM!!!