W tym przypadku nie trzeba się długo zastanawiać.
to na 90 % jest wina nie zgranych kości ramu jeżeli dokupiłeś sobie kość ramu (dodatkową) to 2 kości mogą nie współgrać. Najlepiej oddaj tamtą do sklepu a swoją sprzedaj koledze jak będzie jemu pasowała. I kup ram w 1 kości np 256.
Ja kiedyś właśnie miałem problem z ramem akurat grałem w q3, aż tu nagle komp mi sie zresetował. (wcześniej dokładałem ramu he he

)
Drugi przypadek morze być taki np jak masz windows Xp i procek AMD
Dołączony do płyty głównej program do obserwacji temperatury procesora morze źle pracować z systemem Xp i dawać komputerowi sygnał że procesor ma za wysoką temperaturę i morze restartować system (tak miałem w swoim nowym kompie) po odinstalowaniu tego programu problemu nie było.
Sprubuj zainstalować Norton SystemWorks 2002 i uruchom norton utility pousuwaj błędy powinno pomuc.
Ale w twoim przypadku to jest wina kości pamięci gdyż komputer restartuje Ci się nawet wtedy gdy nie włączasz windowsa.
Porzycz od kolegi Jego kości pamięci i włóż do swojego kompa na 1 dzień i zobacz czy dalej tak się dzieje. Jak tak to morze to być coś z zasilaczem w obudowie (z tym do serwisu)

Pozdrawiam