Opis procedury testowej:
Do testów użyłem:
- Media: Esperanza DVD-R 4x.
- Software: Nero Burning ROM v.5.5.10.54, DVDINFOPro v2.26
Więc zacząłem wypalanie. Nero widział pojemność wsadzonego "minusika" i o dziwo pozwalał nań zapisać z prędkością 4x. Niestety po wyborze maksymalnej prędkości nagrywanie padało z błędem "Power calibration error". Płyta dalej widniała jako czysta więc postanowiłem spróbować szczęścia przy 2.4x. Nero sam dostosował prędkość zmieniając jej wartość z 2.4x na 2x. No i zaczęło się. Płytka zaczęła się nagrywać. Z zapartym tchem oglądałem wskaźnik postępu oraz oczekiwałem na pojawienie się jakiegokolwiek erroru... Po ~26 minutach wskaźnik dobił do 100% i nagrane zostało niecałe 4200MB. Brak błędów.
Przejście do DVDINFOPro i zaczęcie testu na odczyt tej płyty jak i na obecność złych sektorów. Niestety tu już nie wygląda tak kolorowo :/ Pod koniec płyta wydaje się być praktycznie nieodczytywalna. (screen1)

Nie dotrzymałem do końca testu, a czas trwania pokazywany przez DVDINFOPro jest w rzeczywistości bardzo zaniżony, ponieważ cały test trwał około 1,5 godziny. Kolejny test, to test poprawności sektorów. Niestety, po powyższym teście nie spodziewałem się nic innego jak tego co widać na obrazku poniżej...
Myślę, że to wina użytych nośników słabej jakości. To samo miałem z pewnymi Akoss'ami DVD+R. Nagrywarka nagrywała je bezproblemowo, ale z odczytem ich już sobie nie radziła. Inne czytniki na których testowałem te płytki również zwracały błąd CRC w plikach nagranych pod koniec płyty. Jeżeli taki sam efekt będzie na nośnikach "bardziej markowych" to będe czekał na kolejne wersje biosów, bo nic innego nie pozostaje :/
@edit
Kod:
Media Information
Region information N/A not a DVD-VIDEO
Media code/Manufacturer ID TYG01
Format Type UDF 1.02
Na dobrych płytkach (TDK DVD-R x4) jak widać wszystko ładnie i pięknie :)