Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.01.2004, 23:24   #107
masterofp
masterofp.us

Data rejestracji: 13.12.2002
masterofp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Oto jak należy sflashować napęd (osobiście flashowałem ORYGINALNY napęd NEC'a, wersję box, nie żaden oemowski napęd):

Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy, lub uszkodzenia urządzenia! Flashowanie wykonujesz na WŁASNE ryzyko!

Jeżeli sam ściągasz nowszy bios ze strony Etny oraz narzędzie flashujące, musisz stworzyć dyskietkę/płytę startową, która wystartuje prawdziwego dosa (nie żadną wersję trybu MS-Dos w Windows 9x,ME ani konsolę systemową w 2000,XP,2003). Potem sama procedura jest naprawdę dziecinnie prosta. Gdy już przywita nas wiersz poleceń w DOS'ie należy przejść do katalogu gdzie mamy zapisany bios i flashera (należy pamiętać, że partycje NTFS nie są obsługiwane przez DOS'a) i wykonujemy polecenie:
Kod:
A:\> NEC1100A.EXE (przełączniki*) -out original.bin (enter)
Zapisze nam to oryginalny bios (na wszelki wypadek) w pliku original.bin
Kod:
A:\> NEC1100A.EXE (przełączniki*) -flash newfirm.bin (enter)
Procedura usunięcia i rozpoczęcia wgrywania biosu zostanie rozpoczęta. Po około 30 sekundach będzie można zrestartować komputer i cieszyć się nowym napędem

* przełączniki: służą do określenia gdzie w komputerze znajduje się napęd. Tzn. czy jest on na kanale pierwszym, drugim oraz czy jest ustawiony jako głowny czy drugorzędny
Kod:
-pri (Kanał "Primary" IDE1) -sec (Kanał "Secondary" IDE2) -mas (Ustawienie napędu jako Master) and -sla (Ustawienie napędu jako Slave)
Przykładowo gdy moja nagrywarka działa jako master na drugim kanale musiałem użyć następującego polecenia:
Kod:
A:\> NEC1100A.EXE -pri -mas -flash n108v2e.bin
Jeżeli nie macie ochoty bawić się w robienie własnych dyskietek/płyt startowych możecie skożystać z mojej. Należy tylko pamiętać, żeby nie flashować z napędu który flashujemy, bo skończy to się niepowodzeniem! Najlepiej przekopiować flashera i bios na utworzony wirtualny dysk (na cd znajduje się Volkov Commander, co może Wam ułatwić sprawę.). Plik w formacie .img (spakowany zip'em) możecie pobrać stąd. Po rozpakowaniu nagrać należy na CDR/RW i uruchomić komputer z tej płyty. Nie będe się rozpisywać już jak to zrobić.

Życzę udanego upgrade'u!