Cytat:
Napisany przez Maciej
Sytuacja wyglądała tak...:
Nagrywałem uszkodzony obraz .mds (Nieprawidłowy TOC) w Alcohol120% na płytkę Verbtatim CDRW na moim Lite-On x32 .Po wypaleniu płytki pojawił się komunikat o błędzie sectora LBA i alcohol się zawiesił ...lampka kontrolna w nagrywarce zgasła.Zrobiłem twardy restart kompa. Po tej sytuacjii nagrywarka wogóle nie wykrywa żadnych płyt, ani pustych ani nagranych...  .
Próbowałem wszystkiego zmiany biosa ,przełączanie jej na inne kanały IDE, przeinstalowanie driverów IDE i nic ...ghrrrrr.... System i inne programy samą nagrywarkę wykrywają ...ale nośniki w niej są nie widoczne.
...Pomóżcie...
|
Macieju, pytanko:
Czy nagrywarka jest na gwarancjii? Jeśli jest oddaj do serwisu (nie męcz się), bo wg tego co piszesz może być walnięty laser. Jeśli nie jest na gwarancji czytaj dalej.
Możesz otworzyć obudowę nagrywarki tak aby widoczny był laser i układ jego pozycjonowania, podłączyć napęd na pająka (kabel IDE, zasilanie), włożyć do nagrywary płytkę bez nośnika (taką transparentną, jakie są zawsze na początku spindla z płytami). Odpalasz zasilanie i obserwujesz napęd. Uwaga na oczy! Ten laser może jednak działa! Obserwujesz, czy właśnie laser pracuje i czy działa mechanizm pozycjonowania głowicy. Czy szuka! Stąd dowiesz się co może być uszkodzone i czy naprawa jest opłacalna.