Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.01.2004, 10:51   #19
silent22
Wymiatacz

Data rejestracji: 26.12.2003
silent22 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Angry

Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Mam nadzieję, że to już ostatni mój post w tej kwestii.
Mianowicie rozwiązałem najprawdopodobniej mój problem z nagrywarą. Okazał się on banalny lecz w pewnym sensie i niebanalny. Dlaczego? Otóż wyczerpując wszystkie sposoby software'owe wziąłem się za przyczyny hardware'owe i to okazało się zbawienne dla mnie.

Mianowicie jeżeli ktoś ma problemy związane z weryfikacją (fiksacją) nagrywarki niech zwróci uwagę na problemy z kompresowaniem filmów - mianowicie z błędem w bibliotece nttdll.dll. Taki błąd u mnie właśnie zaczął występować przy kompresji przy pomocy VirtualDubModa w tym samym czasie co problemy z nagrywarą. Zastanawiałem się czy wiązać to ze sobą czy nie - postawiłem na tak.

I teraz już do rzeczy. To o czym pisałem wcześniej to fakt iż wypalara na początku nagrywała kilka płytek a potem już nie - myślałe że to jakiś bufor, okazało się jednak, że nie. Nie pisałem o tym iż mam trochę podkręcony sprzęt z magistrali standardowej 133 na 200. W związku z tym grzeje sią potwornie mostek północny. Zastosowałem tam chłodzenie w postaci Zalmana http://sirius.pl/product.php?action=info&id=5919&sid=1 + wentylek. Okazało się żę puściła jedna zapinka i radiator nie przylegał właściwie do powierzchni chipa - mostek się przegrzewał i powodował błędy.

Dodatkowo Liteona wyjąłem spomiędzy kieszeni z dyskiem a napędem DVD w obudowie i zamontowałem go na samej górze midi towera. Może mieć także na poprawność odczytu i zapisu temperatura. Gdy napęd był pomiędzy dwoma innymi nie miał gdzieodprowadzać ciepła. Co prawda na przykładzie Teaców sprawdzałem że sama obudowa nagrywary nie nagrzewa się tak bardzo - to przy nagrywaniu kilku płyt pod rząd + plus weryfikacje z prędkością w przypadku Liteona x52 robi swoje. Ponadto nie sprawdzałem organoleptycznie czy tenże Liteon bardzo się nagrzewa przy wypalaniu.

Polecę jeszcze jedną rzecz - być może ma ona związek z problemami w niektórych przypadkach. Mianowicie do płyt na nForce2 istnieją w tej chwili najnowsze stery w wersji 3.13 - oficjalne nVidii. Jest jeszce coś takiego jak sterowniki remix - zmodyfikowane przez entuzjastów celem uzyskania stabilności i wydajności. Zauważyłem że mimo kilkukrotnego ich instalowania system nie mógł zamienić biblioteki storprop.dll która jest odpowiedzialna między innymi za napędy optyczne w systemie. Wystartowałem więc system z dyskietki startowej i ręcznie podmieniłem bibliotekę systemową storprop.dll z wersją xpsp1 ileśtam na tę ze sterowników REMIX. O tej pory transfer mojego Liteona wzrósł - wartość max x53 mierzona w Nero CD Speed i wykres prędkości w tymże programie przestał być postrzępiony - cudowna gładziutka krzywizna - a wcześniej sprawdzałem i było o wiele gorzej.

Tak więc polecam poeksperymentowanie z tą biblioteką - także w przypadku MOBO na innych chipsetach - być może przyczyni się to do rozwiązania problemów w kilku przypadkach.

Ufff. Ale się napisałem....
Na koniec dodam jeszcze że po zastosowaniu tych trzech rzeczy jw. w rzadnej z wersji Nero nie pojawiają mi się już błędy - czyli to nie wina programu. Jeżeli to ważne to obecnie korzystam z forceASPI 1.7 ale pewnie w moim przypadku nie ma to nic do rzeczy.

Pozdrawiam i mam nadzieję że ktoś skorzysta z moich doświadczeń bo nic tak nie wkur!@#!@$!@a człowieka jak niestabilny sprzęt.

No a u mnie dalej to samo, juz dostaje kur@!@#cy ta fiksacja mnie doprowadza do czerwonej gorączki sam juz nie wiem co robić, zmienie biosa na plycie głownej jak to nie pomoze to ja juz sam nie wiem, chyba bede zmuszony zakończyć moją historięz nagrywarkami(

Pozatym zauwazylem ze nagrywarka strasznie glosno chodzi i sie nagrzewa myslalem ze to od nagrzewania ale przed chwila zimna tez mi zepsula plyte oczywiscie fiksacja , tak dla przypomnienia mam Teac'a w552e

Ostatnio zmieniany przez silent22 : 12.01.2004 o godz. 16:46
silent22 jest offline