Dlaczego nie masz zbyt dużego wyboru? Weź trzy pierwsze lepsze cenniki sklepów komputerowych, a tam: LiteOn, LG, Samsung, Teac, ew. BenQ. Chyba że chcesz brać skądś na zamówienie - to nie ma problemu.
Drugi aspekt małego wyboru polega na tym, że generalnie producenci przestali się przykładać do jakości stawiając na ilość. Zależy do czego będziesz nagrywarki używał: do wypalania CDR czy CDRW, zrzucania audio, czytania zabezpieczonych płyt, zaawansowanej korekcji błędów (płytki porysowane), itp. Nie ma dziś wypalarki uiwersalnej, tzn. właściwie działającej we wszystkich ww aspektach.
I żeby nie owijać w bawełnę poczytaj sobie recenzje CDRW na cdrinfo.pl właśnie, a także chociażby na
www.cdrinfo.com. Znajdziesz tam różne opinie, wyniki testów, wykresy, punktacje, itp.
Oto kilka faktów, stwierdzeń, sformułowań:
Asus - nie do zrzutów audio - dużo błędów
Teac - powyżej modelu 40x12x48 to bebechy Asusa. Duża awaryjność tegoż Teaca. Wpisz na forum w540e - dowiesz się dlaczego. Sam miałem takiego, po roku zaczął sypać błędami C2 jak cholera na CDR/W - zmieniłem na Liteona
Liteon - problemy z nagrywaniem CDRW - wybredny na te płytki - wiem bo mam
BTC, BenQ - Shit LowEnd
LG, AOpen - cośtam cośtam
Sony - bebechy Liteona
Co do TDK, Yamahy i Philips - nie widziałem nowych nagrywarek - tzn. prędkości ~ x48 x52 - może dlatego że nie specjalnie się rozglądałem, a może już nie robią CDRW tylko DVDRW.
No i czywiście nie kupisz wolniejszej nagrywary jak x48 x52 - prędkości zawrotne - tylko czy potrzebne i jak to wpływa na jakość odczytu/nagrywania?
Może Plextor? - zawsze miał dobre opinie. Tylko ta cena...