Dyskusja: NOSNIKI DVD-R/+R
Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.01.2004, 10:11   #225
dj_anion
Bywalec

Data rejestracji: 03.12.2002
dj_anion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Od znajomego ostatnio przywiozłem około 30 wykonanych kopii do zgrania na dysk (głównie na Princo i Esperanzach). Nagrywał je jakieś pół roku temu i mówi, że teraz ma problem z ich odczytaniem (każdą sprawdzał zaraz po nagraniu - wtedy nie było z nimi żadnych problemów). Obecnie, próbuje je odczytać na Toshibie 1712. Ze swoich zbiorów jest w stanie odczytać jakieś 20%. Tych ok. 30 szt. co od niego pożyczyłem w ogóle nie da się odczytać. Ja mam model 1612 i z tych jego płyt przeczytało mi zaledwie 2 sztuki - czyli skuteczność zaledwie o niecałe 10% lepsza.
To tylko potwierdza to, że warto czasem zapłacić 0,5-1 zł więcej za lepszy nośnik. Potwierdza to również tezę, że nośniki B-brand mają bardzo kiepską trwałość zapisu.
Cena nośników DVD-R A-brand (np. TDK) spadła już do 7,80 zł za sztukę i ma spaść jeszcze (źródło inf.: od firmy mającej umowę handlową z TDK Polska w Wa-wie).
Poza tym też radzę unikać naklejania etykiet na płyty. To jeszcze bardziej komplikuje ich późniejsze ponowne zgranie na dysk lub - co jest jeszcze bardziej denerwujące - odtworzenie ich w stacjonarnych DVD.

Podro dla all!