Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.01.2004, 08:50   #15
strakowski
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.01.2004
strakowski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Reply to thread: Przerwy między utworami w Nero.

Zgadza się <<ApproachingEvil>>!!
Żeby Nero nagrał płyte jako całość bez słyszalnych przerw, to musisz najpierw mp3 przrobić na wav. Wynika to z ideii działania dekoderów mp3, które masz zianstalowane na kompie lub tego, który masz "wbudowany" w Nero. Każda operacja tworzenia płyty z mp3 pociaga za sobą koniecznosć dekompresji sygnału. Zrób sobie mały eksperyment GoldWavem lub SoundForge6 (używam włąsnie tego). Otwórz sobie plik mp3, a zobaczysz co masz na początku i końcu ścieżki (oczywiscie takiej zgranej z płyty "bez przerw"). Znajdziesz tam kilkumilisekundowe wstawki ciszy! Czyli:
1. pousuwaj te wstawki
2. zapisz jak wav
3. ustaw przery miedzy ścieżkami na 0 sek lub 1 ramka (0,0173333... sek) - polecam jednak 0 sek.
4. wypal płyte i będzie dobrze.
Skąd to wynika? Pliki wav są włąściwie gotowym materiałem na płytę i Nero nic z nimi nie robi (nie obrabia do postaci wynikowej jak mp3), czyli dekoder nie może wstawić żadnych "stref ciszy".
Nie wiem, czy dość jasno to wytłumaczyłem. Najaważniejsze, żeby być cierpliwym przy szukaniu przyczyny i niczego nie przoczyć. No i eksperymenty, eksperymenty, eksperymenty...
Pozdorwy
K.
strakowski jest offline