Podgląd pojedynczego posta
Stary 24.01.2004, 23:23   #243
JaHo
Bywalec

Data rejestracji: 27.02.2002
JaHo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez FOKA0111
Nie wiem,czy to wina lasera czy mam niefarta do płytek,na DVD-RW x1 nagrywam
testowo pliczek 0k 40 kB i kasuję i jest spoko,na +RW podobnie,ale -RW x2 mogę nagrać raz,potem płytka to fajans,oczywiście kasuje się.ale nie do końca i nie wiem,czy to płytki i czy sprzedawca na rachunek powinien mi je wymienić a może skopany jest napęd,wtedy jest większy problem,bo na karcie gwar.jest tylko stoisko na giełdzie,gdzie muszę się dopytać o serwis ale nie mam pewności czy to Pioneer jest winny.Do tej pory zwaliłem 4 TDK-RW kupione na giełdzie - Esperanza -RW ze sklepu
----------------------------------
Sorry, ale w tym zapytaniu jest taki chaos, że połapać się trudno, ale do rzeczy.
Rzeczywiście również miałem podobny problem z nowymi płytami +/-RW oraz Pioneer DVD-RW 106. Co nie ulega wątpliwości - świeżo zakupioną płytkę DWD+/-RW należy sformatować (pełne kasowanie) przed wrzuceniem danych i to uczyniłem programem Nero 6.3. Ku mojemu zaskoczeniu po przepaleniu ok. 15-17% płytki Nero wypluł ją i zakończył formatowanie. Wg moich szacunków sformatował obszar płytki DVD-RW rowny ok 700MB, czyli płytki CDR!!!
Po ponownym włożeniu tak "wstępnie" sformatowanej płytki i ponownym poleceniu PEŁNEGO formatowania (kasowania) - program wykonał całość bez zarzutu. Działo się to przy różnych rodzajach płyt RW: TDK, Esperanza i coś tam jeszcze.
Jest to być może błąd nagrywarki 106d lub poczciwego Nero, który potraktował płytkę DVD jak płytkę CD-RW i skasował obszar równy takiej pojemności.
Być może w ogóle nie sformatowałeś jej przed nagraniem, lub sformatowałeś "nie do końca" tak jak ja i wywala błędy
Musisz sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy przeprowadziłeś formatowanie (pełne kasowanie) przed nagraniem tych pliczków, ponieważ nie piszesz o tym. Płyty TDK są bardzo dobrej jakości, aż trudno uwierzyć, że ktoś ma z nimi kłopoty. Swoją drogo ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia.
JaHo jest offline   Odpowiedz cytując ten post