Cytat:
Napisany przez kloncd1
słuchaj zripowałem film zabezpieczony na dysk dvd descryptorem (film zajmuje 5,5gb) nie ważne
|
Wazne, plyta nagrywalna ma pojemnosc ok. 4.464GB, czyli musi film miescic sie w tym zakresie. W tym przypadku jest za duzy i wywala ci blad podczas nagrywania..
Cytat:
Napisany przez kloncd1
Co mam zrobić aby dvd descryptor podczas ripowania danego filmu (bez menu i dodatków) tworzył mi pliki które nadawały by się bezpośrednio już do nagrania?
|
Decryptor tego nie robi, ale mozesz nagrac caly film z dodatkami na hdd, jednoczesnie usuwajac zabezpieczenie (opisal to wyzej dinozaurek).
Opisze jak postepuje, gdy mam film dluzszy, uzywajac dvdshrinka 3.1:
1. Uruchamiam shrinka, potem open disk, czekam 2-3 minuty az sprawdzi strukture i jakosc filmu i dodatkowego materialu dvd.
bez wycinania materialu:
2. Ustawiam "full Disk"
3. Main Movie ustawiam na "Automatic", reszte na "custom Ratio" (tym sposobem nie ma mozliwosci przekroczenia pojemnosci plyty nagrywalnej 4,46GB.
4. Przy "Custom Ratio" w "Menus", "Extras" itp. ustawiam w granicach 50% (lub wyzej jezeli sie nie da osiagnac 50%), w "Main Movie" natomiast wycinam sciezki audio i subtitles ktorych nie chce (procent kompresji jest ustawiany automatycznie)
z wycieciem dodatkowego materialu i menu:
2. Ustawiam "Re-author"
3. W prawej kolumnie ustawiam zakladke DVd Browser i kopiuje z "Main Movie" przeciagajac "Title 1" (lub title 2, ..3, ..4, ..5,.. - jest to wlasciwy film i poznac po tym ze ma wielkosc kilka GB i podaje czas trwania filmu) do kolumny lewej "DVD structure" pod katalog DVD
4. Zaznaczam w lewej kolumnie przeciagnięty plik (title..), nastepnie w prawej zmieniam na compression settings. Zostawiam/ustawiam automatic i wycinam sciezki audio i subtitles ktorych nie chce (procent kompresji jest ustawiany automatycznie i sie zwieksza poprzez usuniecie niepotrzebnych sciezek)
Dalsze czynnosci z wycietym i nie wycietym materialem:
5. Jezeli osiagnalem po tych zabiegach w "Main Movie" ponad 72% to jakosc bedzie zadowalajaca (im wiecej procentow tym lepiej)
6. Mozna juz robic "matryce" DVD-Video na HDD uzywajac opcji Backup.
Dla lepszej jakosci filmu ustawiam w Backup options "Perform deep analysis" (wydluza to czas o kilkanascie minut, ale jakosc filmu po kompresji jest lepsza)
7. Jezeli chce aby plyta po wlozeniu startowala np. z Audio AC3-English i subtitles Polish to wchodze (przed uzyciem opcji Backup) w Edit/Preferences/Stream Selections (Audio language na English AC3, subpicture language na Polish). Sprawdzasz przy okazji czy masz ustawione w Preferences Target DVD na DVD-5 4,7GB)
8. Wypalam plytke nero albo np. clone DVD (np. u mnie prawidlowo chodzi z nero tylko w wersji 5.5)
Czas przygotowania ok. 1,5h, ale warto poczekac bo jakosc jest bardzo dobra i obsluga jest prosta

-------
Qleczka