Cytat:
Napisany przez karolo1
Witam, jestem nowy.
Nabyłem drogą kupna nagrywarkę GCE-8160B z niefortunnie wgranym BIOSem.
Słowem - padniętą. Przed dokonaniem próby ratowania napędu przestudiowałem całą teorię z cdrinfo.pl i zabrałem się do aktualizacji. I o dziwo operacja powiodła się. Ale tylko mogłem nagrać jedną płytkę w programie Nero. Po ponownym uruchomieniu komputera z Win2000Pro system nie widział już napędu. Pomimo wielu prób aktualizacji BIOSu wciąż dzieje się to samo czyli:
Aktualizacja przebiega prawidłowo - suma kontrolna poprawna i weryfikacja firmware również (ver. 1.02). Win2000 nie jest w stanie znaleźć sterownikó oraz pliku *.inf dla CD-RW GCE-8160B, napęd widnieje na liście urządzeń jako nieznany.
W specyfikacji napędu podany jest typ złącza IDE PIO-4. Płyta główna ABIT BH6 dla tego portu, pod który podłączona jest nagrywarka na ustawienia AUTO. dla dyskó HDD przy starcie kompa podaje nazwy napędów - dla nagrywarki nie podaje, ale też nie wyświetla, że nie ma nic na tym złączu. Następnie dla nagrywarki podaje typ złącza ATAPI, PIO-4 zamiast IDE, PIO-4. Próba podłączenia nagrywarki pod złącze master secondary skutkuje ogromym spowolnieniem pracy komputera. To tyle. Może ktoś z czytających spotkał się
w/w problemem. Proszę o radę.
Karol
|
Ponawiam prośbę. Czy GCE-8160B potrzebuje innych sterowników niż dostępne w windows 98/2000/XP ? Był sprzedawany łącznie z oprogramowaniem Roxio Easy CD. Może to o to chodzi.
Pozdrowienia