Dyskusja: KŁopoty
Podgląd pojedynczego posta
Stary 29.01.2004, 14:00   #2
Fafer
DVD Maniac

Data rejestracji: 02.02.2003
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pytania:
1.Czy przerabiasz divxa do DVD
2. Czy divx mial fps (frame per second) mniejsze niż 25 np 23.976 albo coś takiego?
3. Czy masz w Ac3Machine zanaczoną opcję Change frame rate from 23927 to 25000.
Odpowiedzi:
2. Jesli tak i plik video jest dłuższy niż audio to poroponuję w skrypcie avisyntha (ten z rozszeżeniem avs, ikonka wygląda jak błękitna koperda z taśmą filmową a windows podpisuje ikonke jako Avisynth script) dodac po linijce AviSource (...) linijkę:

AssumeFPS(25)

wtedy także plik video będzie krótszy

Jesli zaś film ma FPS 25 to odchacz w ac3machine funkcję o której wspominałem wcześniej.

Odpowiedz dlaczego film jest krótszy:
Filmy zakodowane w divx w znacznej większości maja tzw. fps czyli liczbę klatek wyświetlanych na sekundę równą 23,976 jest to bodajże standard kinowy NTSC. W Polsce obowiązuje system PAL, a w systemie pal fps wynosi 25 tak więc musimy przerobić fps z ok 24 na 25. Najprostszą najkrótszą i dającą najlepsze rezultaty metodą jest przepisanie filmu z nowym FPS. Wadą tej metody jest skrócenie filmu o 1 sek co 24 sek.
czyli film 1.5h bedzie miał długość 5400 s czyli skróci sie o ok 220 s czyli niecałe 4 minuty.
Pozdrowienia Fafer

PS. Napisałem to tak łopatologicznie ponieważ było już kilka pytań dlaczego krótsze... Mam nadzieje że chociaż kilku zrozumie.

Ostatnio zmieniany przez Fafer : 29.01.2004 o godz. 14:05
Fafer jest offline