Dyskusja: Nośniki do audio
Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.01.2004, 09:35   #9
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Kilka wyjaśnień.
1. Jakość nagrania ma dla mnie najwyższą wage. Nie każdy dysponuje napędem raportującym C1 - a warto tak przetestować - sporo to mówi o jakości płytki. Więc chciałbym uzyskać opinie tych, co przetestowali płytki na okoliczność c1 (przy optymalnej prędkości dla cd audio, nie na maxa).
2. Nie każdy ma też sprzęt, na którym słychać różnicę. W przyszłości pewnie zechcę posłuchać nagrań na lepszym sprzęcie - wolałbym teraz dowidzieć sie tego, co za jakiś czas może powiedzieć mi dobry sprzęt
3. Trwałość nagrania - coraz więcej dawno nagranych płyt zaczyna mi "szeleścić" czy "trzeszczeć" w discmanie (na stacjonarnym i komputerowym jeszcze jest OK - więc kopiuję ponownie). Żeby nie było wątpliwości - tuż po nagraniu było OK. Oczywiście nośniki już dawno nie są produkowane. Ale nie chciałbym, żeby te nowe kopie za kilka lat też zaczęły trzeszczeć. Wiem, że to trudno ocenić, ale może ktoś znalazł jakiś sposób zbadania trwałości nagrania na nowych płytkach.
4. Zgadzam się, że kompatybilność trzeba przetestować na własnym sprzęcie. Ale trudno przetestować wszystkie płytki. Ten parametr ma dla mnie najmniejszą wagę. Dużo łatwiej jednak przetestować na swoim sprzęcie kilka najlepszych typów. Do tego chodzi nie tylko o mój obecny sprzęt (który czyta prawie wszystko). Chodzi też o to, żeby wizyta u kolegi, czy też wycieczka w czyimś samochodzie nie odbywała się w ciszy
5. Oczywiście typy w ankiecie są bardzo zawężone - więc jeżeli ktoś uważa, że inna płytka jest najlepsza, to oczwiście proszę o opinię w postaci opisu słowno/muzyczno/graficznego.