Zrobiłem parę zdjęć tym HP 735 i uważam, że oblecą. Obiektywnie rzecz biorąc, nie jest to zły aparat, choć ma pewne wady - ale czego można wymagać w tej klasie cenowej? Obiektyw (Pentaxa) nie jest zły, zdjęcia wychodzą ostre. Do pstrykania wystarczy. Widziałem gorsze.
Sam mam aparat w podobnej cenie, ale mniej "markowy" - i prawdę mówiąc wolę jednak mój. M. in. ma więcej możliwości ręcznych ustawień.
O Pentagramie krążą różne opinie. W ogóle jest to aparat, który dwa czy trzy lata temu był sprzedawany jako Minolta z matrycą 2 Mp. Widziałem go jeszcze we wcieleniu Rollei, i chyba jeszcze jakimś, z matrycami 3 i 4 Mp. Widziałem parę zdjęć z niego, i nie powaliły mnie na kolana. Podobno aparat ma dość niewygodny sposób sterowania - aby włączyć czy wyłączyć lampę błyskową trzeba zagłębić się w wielopoziomowe menu.
Najlepiej nie kupuj aparatu w ciemno, tylko zrób parę zdjęć w sklepie, i porównaj, jeśli będziesz miał taką możliwość. Dobrze by było, gdybyś pożyczył od kogoś odpowiednie karty pamięci i mógł zabrać zdjęcia do domu.
Pamiętaj, że nie samymi parametrami aparat stoi, i aparaty o tych samych nominalnych parametrach mogą robić bardzo różne zdjęcia.